HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2008.09.04. 10:47 buGhunter

Indulás előtt

Most kaptunk kicsit észbe, hogy milyen rég is írtunk már kedvenc blogunkba. :)

Hol is hagytuk abba történetünk fonalának felgombolyítását? Ja igen, az Erasmusos bürokráciát hagytuk épp magunk mögött. Azóta eltelt kábé egy nyár, voltunk mindenfele, de teendőink csak mostanában szaporodtak meg.

Egyrészt kaptunk jópár emailt az erasmustól amelyekben mindenféle információmorzsákat szórtak el, induló angol nyelvi kurzosokról, helybeli információkról (pl törzsasztal a helyi krimóban), egyebeket.

Emellett az egyetemtől is kaptunk pár küldeményt. Elsőként a "Zulassung zum Studium" című levelet avagy a felvételről szóló értesítést, ami egy elég fontos iromány. Ez után kb egy hónappal pedig jött egy pakk, amiben volt egy kis könyvecske, egy Bamberg A-tól Zettig külföldi diákoknak, egy várostérkép és 4 irat avagy levél.

Az első egy általános üdvözlet volt, "Willkommen im Bamberg", ugorjunk. A második a koliról szólt, amiben pontosan szerepelt hogy melyik szobában és mennyié' fogjuk tengetni életünket plusz kaucicó(!) mert nanáhogy igen. A harmadikban a tandempartnerünk neve, postai- és emailcíme szerepelt, nem mintha nem jelentkeztünk volna már be egymásnál jóval ezen levél előtt, de hát ez a labanc precizitás. A negyedik lapon pedig volt egy visszaküldendő rész, aholis arról érdeklődtek, hogy mikor fogunk (órára pontosan!) megérkezni majd szeptember 12-én. Ezt persze szeptember elsejéig vissza kellett küldeni, mert minden józan ember tudja, hol lesz két hét múlva. Vagy holnapután. Meg egyáltalán. :) Emellett a kolivezető Studentenkanzlei-jel pedig emailen keresztül kellett lezsírozni külön hogy mikor óhajtjuk átvenni a kolikulcsot, nájsz.

Ami problémás kérdés volt, az odautazás mikéntje és hogyanja, elvégre az az alapkoncepció, hogy 2 család kvázi konvojban lezakatol Bambergbe, nem olyan egyszerű kérdés hiszen minimálisan 6 emberről beszélünk. Azt nem is részletezném hogy a leutazás előtt/után kinek hol kéne lennie és ki milyen okokból kifolyólag mikor nem tud / nem alkalmas / nem szeretne vezetni, maradjunk a lényegnél.

Szóval, mint az a tájékoztató füzetből kiderült, nekünk, akik a Collegium Oecumenicumban lakunk, a megérkezés utáni teendők a következők (nem viccelek, folyamatábrát rajzoltak nekünk minden lehetőség szerint!): 1. kolikulcsot elkérni 2. bérleti szerződést megkötni a kolival 3. az Auslandsamtban bejelentkezni hogy ittvagyunk (külföldi diákokkal foglalkozó intézménye az uninak). 4. bankszámlát nyitni 5. befizetni a számlára a kolipénzt + kauciót 6. kolinak megadni a bankszámlászámunkat hogy le tudják majd venni a díjakat. Satöbbi satöbbi, de ezt még aznap érdemes elintézni. A lényeg h a bank a 4.-5. lépés és pénteken ezek olyan 4-5ig vannak nyitva és hiába indulunk hajnalban, necces. A lényeg h arra jutottunk, leutazunk még előtte nap, csütörtökön, alszunk egy hotelban és másnap kényelmesen elintézünk mindent. Huhh.

Kiváltottuk időközben az E111 utódját, az EHIC-et is (European Health Insurance Card), mert az jó :)

Végül még egyszer (azaz kétszer) belibbentünk az Erasmus irodába is, megkötni az Ösztöndíj Szerződést. Itt még nem kell a kinti bankszámlaszámot megadni ugye, viszont kellett hozzá a Zulassungos papír meg az EHIC, amelyekről viszont nem írtak, hogy hozzuk, bármennyire is fontoskodva mondta a kedves erasmusos nő hogy márpedig írták. Mert nincs ott, se feketén, se fehéren azon a tájékoztatón. Szal fordulhattunk mégegyszer, ők meg föl :) A lényeg h ez is megvan. Örömmel vettük viszont észre, hogy nem 325 hanem 350 ojrót kapunk 5 hónapra. Ebből 4havit "előre" avagy ahogy megadjuk a kinti számlaszámunkat, 15 napon belül rátesznek 1400 ojrót, az utolsó 350et pedig a zárójelentés után, avagy a félév végefele.

Ennyit az ügyintézésekről, remélem hamarosan izgalmasabb fejleményekről írhatunk :)

Már csak 1 hét!! Nagyon várjuk, hajjaj :)

Szólj hozzá!

Címkék: előkészületek pénz ösztöndíj erasmus


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr32647832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása