HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2008.10.03. 21:05 mindenlébenkétkanál

Mülltrennung

Németországban dívik a szelektív hulladékgyűjtés. Hát igen, itt komolyabban veszik a környezetvédelmet, nem lehet például reklámozni az eldobható PET palackot, mint ahogyan azt a pepsi tette, aki mellesleg a kampányában reklámetikai szabályokat is sértett. Itt ugye van sok visszaváltható palackos üdítő, de persze a németek sem olyan rendes emberek, ezért eleinte inkább az elobhatót vették, mert ugye azon nem volt betétdíj. Erre az eldobhatóra is raktak betétdíjat, de kétszer annyit. Most mindenki visszaválthatót vesz. Ilyen egyszerű.

A szelektív hulladékgyűjtés viszont nem annyira egyszerű :).  Összesen 10-féle szemetet kell azonosítni, és külön kukákba rakni. Következzen most a germán szemét egyszer-egy!

1: Elemek és Akkumlátorok

Ebbe a kategóriába beletartozik minden egyszer használatos "primér-elem" (Alkáli-mangán, Cink-szén), "szekunder elem", azaz az újratölthető akkuk (nikkel, kadmium, ólom-nikkel-metálhibrid valamint lithium-ionos), és a kb. 25ször újratölthető középkategória. Ezt minden olyan helyen, ahol elemet árulnak, kötelező visszavenni. Ide tartoznak a kocsikba való akkuk, ezeken 7,50 euro betétdíj van, és ezeket is kötelező visszavenni az ilyen aksikat áruló üzletekben.

2: Üveg

 

 

 

Bármilyen üveg, befőttes, üdítős (már ha nem visszaváltható), sörös, boros, gyógyszeres, ablak, akármi. Külön kell gyűjteni a fehéret, zöldet és barnát. Ennek megfelelően az utcán fehér, zöld és barna konténerek állnak, egy nagy kerek lukkal a tetjükön. Ide kell beledobni. 

 

3: Papír

Kék konétenerekbe kell dobni minden újságot, magazint, könyveket (bár aki könyvet kidob, sikeres ember nem lehet), kartondobozokat, levelet, prospektuskat, csomagolópapírt, tojástartót. Mindegy, hogy fekete-fehér napilap, vagy műanyagozott reklámújság, mehet bele. Egyre kell vigyázni, hogy zsír, olaj nem lehet rajta. Tehát ha előzőleg kolbászt tartottunk benne, akkr az már nem jó.

 

4: Biomüll

Tulajdonképpen a komposzt. Zöldség, gyümölcs (citrusfélék nem), tojáshéj, levágott fű, tökmag, dióhéj, kávé- és teafilter, megboldogult virágaink. Barna színű konténerbe kell dobni (minél hamarabb, mert iszonyúan meg tud rohadni a szobában). Természetesen papírzacskóban kell a szemétbe dobni, nem nejlonzacsiban.

5: Pelenka

Mindenkit bátorítanak a többször használatos pelusok vásárlására, de ha mégsem, a szürke konténere kell dobni, amit kéthetente ürítenek... Szerencsére ilyen szemetünk nem keletkezik, eléggé büdös lehet.

6: Gelbe Sacke

Mint a neve is mutatja, ez egy sárga zacskó. Ebbe kerül minden újrahasznosítható dolog. Műanyag, alufólia, tetrapack dobozok, PET palackok, alumínium dolgok, drót, befőttes gumi, folpack. Általában zacskóstul kirakják, nekünk egy "Gelbe Sacke" feliratú zöld konténerbe kell dobni.

7: Probemmüll

Minden olyan veszélyes hulladék, ami nem elem vagy aksi. Festék,, mosószer, hypo, légypapír, sebbenzin, motorolaj, alkohol (már aki kiönti a szemétbe...), körömlakk, egyszóval vegyszerek. Egy meghatározott helyre kell elvinni.

8: Lom

Ugyanaz, mint nálunk a lomtalanítás, évente kétszer.

9: Parafadugó

Érdekes, miért kell külön gyűjteni, de gyűjtik.

10: Restmüll

Egyéb kategória. Tulajdonképpen nem sok maradt ki :) hús, megmaradt étel, banánhéj, zsíros papír, haj, egyéb. Szintén zöld konténerbe kell dobnunk, "Restmüll" felirattal.

Látható, hogy nem egyszerű itt az élet szemétügyben, de legalább tesznek valamit a környezetért, és így nincs is kedve az embernek megvenni a hatszor becsomagolt cukorkákat, mert csak a baj van vele. Inkább vesz kimérve dekára.

Szólj hozzá!

Címkék: mindennapok szemét szelektív hulladékgyűjtés


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr47695048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása