HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2008.10.07. 18:00 buGhunter

Bambergi érdekességek

Még egy hónapja sem vagyunk itt, gyökeret meg pláne nem eresztettünk, mégis belebottlottunk már néhány olyan furcsa vagy érdekes dologba itt Bambergben vagy csak generell németföldön, amelyeknek úgy gondoltuk, érdemes egy "poszt"ot (avagy jó magyarsággal inkább bejegyzést) szentelni.

Egyrészt van itt egy utca, amin szinte minden nap végigsétálunk, és alapból egyirányú volna. Node! Az utacska felénél képződik egy második, ellenkező irányú sáv, amelyen így senki nem közlekedik, inkább csak parkol. A rejtély kulcsa valószínűleg az a híd, amelyet most építenek újjá, de még innen sem lehet csont nélkül rákanyarodni, főleg ha az ellenkező sávban éppen előtted álltak meg. A németek már csak ilyenek!

Egy másik aranyos bambergi sajátosságnak számít a figurás ablaktáblatartó, vagy mifene. Ezek ilyen emberkék kis mellszobrai, amik díszítőelemként szolgálnak. Nem nagy cucc, de valahogy itt minden ilyen kis apróságra is figyelnek, és nagyon tüchtigek a labancok, azt meg kell hagyni.

A frankföldi (véletlenül sem bajor!) humor és jókedély egyik bizonyítékára egy billentyűzeten bukkantunk. Elsőre kissé érthetetlen is volt, hogy miért van két "d" és két "b" a tasztatúrán, ám erre az a roppant egyszerű magyarázat, hogy a frankok genetikailag és anatómiailag képtelenek arra, hogy a "t" és "p" hangokat kiejtsék, ezért olyan mintha kissé náthásan beszélnének. A vicces az egészben hogy így a "t"-t úgy mondják hogy "hartes t" azaz "kemény t" de még ezt a körülírást is csak úgy tudják kiejteni mint "haddes d". Zűrzavar, káosz, azaz a frank dialektus az ilyen. Gyönyörű másik példa erre egy kiejtésre kissé rájátszó, helyi kerékpárüzlet akciója (németül beszélők előnyben):

13 Brozend Rabadd!

Az említett billentyűzet pedig (kattintásra teljes méretben):

 Negyedrészt ennek a kis városkának van egy saját élőszobra. Ugye ebben az az érdekes hogy az illető (barokk kardforgatónak öltözve) meg sem moccan kicsiny kis pódiumán, azonban amint egy kis összeget adományznak, akkor azonnyomban tesz egy érdekes, vicces, meghökkentő stb mozdulatot. A mi kis "perpetum mobile"-énk azonban valahogy nem érti a koncepciót. Egyszer nem láttuk mozdulatlanul, hol evett, hol cigizett, hol szimplán mustrálta a turistákat (!). Nem tudtunk sok képet készíteni róla sajnos, úgy néz ki vége a turistaszezonnak :(. Avagy a "kevésbé ismert német szakmák" rovatunk következő alanya: az amatőr élőszobor.

Végül egy nagyon jó német elemmel zárnánk sorainkat: a Flohmarkt, avagy a bolhapiac. Itt mindenki kirámolja egy utcai kis asztalkára amit már megunt és egy kedélyes alkuval egybekötve megszabadul tőlük, sőt még pénzhez is jut. Nagy kavalkád az egész, szerintem nálunk is simán lehetne egy ilyen, nagyon kellemes az ilyen :)

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra német frank nyelv bajor bamberg


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr45701516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása