HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2008.10.13. 12:32 buGhunter

Reghét bajor módra

Mivel az előző héttel már reghéten vagyunk túl, itt az ideje hogy megosszuk élményeinket. Ízelítőként egy kép a kar épületéről:

 

Szép ugye? Akit ez nem lohasztott le, az folytassa alant az olvasást!

Igazából elég káosznak tűnik a német (bajor? bambergi?) rendszer a magyarhoz képest. Otthon ugye ott azért van a reghét, hogy az ember jelentkezzen tárgyakra, aztán a szorgalmi időszakban derül ki istenigazából, mire is fizetett be. Leadni utólag kvázi lehetetlen, ha megbuksz, akkor fizethetsz a kreditekért, kezicsókolom, még költségtérítésesként is!

A legnagyobb és legelső különbség az, hogy itt mindenki, minden egyetemista fizet. A tandíj egyéb járulékos díjakkal együtt olyan 600 euró magasságában van. Hoppá, mindjárt mindenki komolyanveszi, az egyetemeknek van pénze (mint az kiderült), és nincs ez a mizéria a tárgyfelvétellel, leadással sem.

Ugyanis elsőre kétségbeejtően szánalmasnak tűnt az itteni "neptun" avagy a FlexNow!, mivel semmilyen tárgyat nem találtunk meg itt. Mert nem is kell. Nem kell tárgyakat felvenni vagy jesszumpepi netán leadni, elég majd csak a vizsgákat, december elején. Egy-két kislétszámú "seminar" vagy a nyelvórák esetében kell csupán ilyesmikkel vacakolnunk. Elég bejárni (vagy be nem járni, hehe), kutya nem kérdezi milyen tárgyakat csinálsz, viszont a vizsgára tudni kell majd az anyagot. Mindebből persze az is következik, hogy évközben nincs számonkérés, mert minek? Mindenki jobban teszi, ha tényleg tanul.

A konkrét tárgyak összevadászásával viszont akadt némi problémánk. Kezdődött ez azzal hogy nem is volt világos, hogy az ösztöndíjszerződés szerint miért kapunk ECTS pontot (amiből 48at kell teljesíteni 1 év alatt). Nyelvkurzusok (ez még oké) és gazdaságtudományi alapkurzosok (?) után ugyanis nem kapunk. A sok kisebb kavarás elmesélése helyett (pl FlexNowban MSc státuszban vagyunk BSc helyett), inkább azt mondjuk el, hogyan érdemes ezt csinálni.

Először is, az ember szemügyre veszi az EES (European Economic Studies) BSc alaptárgyait, ebből kihúzza a nyelvieket és a "grundlagen" csoportba tartozókat. Ekkor maradnak sima tárgyak és "teilmodul"-ok. A teilmodul egy címszó, ahol egy vagy több tárgyat kell hozzá elvégezni, viszont több tárgy közül lehet választani. Most, hogy van ez ember fiának egy tárgylistája, felmászik az Univisre, azaz itteni "előadásjegyzékre", azaz arra az oldalra, ahol minden tárgyról megtalálhatók a leglényegesebb infók. Igen, ez tök független oldal a FlexNowtól, nettó baromság. Miután itt összeraktad, mi az a 24-30 kredit, amik nem ütik egymást, kapsz értük kreditet (pl nem mind ugyanannak a teilmodulnak a része, mert mondjuk csak 1et kell ezekből megcsinálni) és netán még érdekelnek is, kész az órarended, hurrá :)
 

A végeredmény ez lett:

 

Nincs túlzsúfolva, a hétfői és csütörtöki nap majdnem, a pénteki teljesen üres. Marad idő mellette dolgozni stb. is :) (bár lehet ez is változni fog még, és hétfő is teljesen üres lesz, meglátjuk első hét után..)

Ami ebből az órarendből nem derül ki, hogy van egy "Projektarbeit"unk avagy projektmunkánk is. Ez azért jó, mivel ezzel a magyar egyetemen is kipipálunk egy tárgyat, és ezért még itt kint is kapunk 6 kövér kreditet. Mindösszesen 30 kreditünk lett így, ami teljesen jó.

A tanszéken egyébként nagyon kedvesek és segítőkészek, még közös fotót is csinált rólunk a tanszékvezető sebtiben (nem, nem olyat), sőt kiderült, hogy az egyik munkatársnőjük magyar, és egy másik tanszéki dolgozó vette el, aki ebből kifolyólag ugyancsak magyarul tanulgat! Nem rossz :)

 

Szólj hozzá!

Címkék: egyetem nyelv bamberg ees


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr41705745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása