HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2008.10.15. 13:22 buGhunter

Kollégiumi kiskáté Bambergben I. - COE

Miután már valamivel több mint egy hónapja éldegélünk kis koleszunkban, és hallottunk ezt-azt más kollégiumban lakóktól is, összeszedjük mit érdemes tudni a szállásokról Bambergben.

Előrebocsátandó, hogy mivel a SoWi avagy szociológiai és gazdaságtudományi kar alatt vagyunk, ennek a karnak az épületei nem a belvárosban vannak, mint egyébként az egyetem nagy része, hanem egy kicsit kijjebb, a külvárosban. Ebből kifolyólag elsősorban a külvárosban elhelyezkedő Collegium Oecumenicum és Pestallozi kollégiumról vannak ismereteink, mivel itt van a legtöbb közgazdász.

Kezdjük talán saját házunk tájánál, a Collegium Oecumenicummal (első képen látható), amit COE-nek (ejtsd: céő) szoktak becézni. Ez egy teljesen új állapotú koli, van 1, 2 és 3 személyes "zimmer" is, de ezek alatt mindig egy olyan kvázi lakás értendő, ahol _mindenkinek_ van egy saját szobája és minden 1,2 vagy 3 ilyen szobához tartozik egy külön előszoba-konyha és fürdőszoba.

Mi egy Doppelzimmerbe kerültünk, ami egy kicsit mák is, mivel azt mesélte az egyik tutor, hogy nem szoktak párokat egybe rakni, mert ha szakítanak, elég kacifántos a félév közepén elköltöztetni.. Ezek a friccek bezony tényleg mindenre gondolnak, de nálunk valamiért kivételt tettek, mindenesetre most kicsit átrendeztük a szobákat (van egy háló- és egy külön dolgozószoba), és így nagyon jó kis helyünk lett itt :)

Magáról a szobákról: minden saját szobához tartozik egy ágy matraccal, ohne ágynemű (!), kis éjjeliszekrénnyel, egy nyitott polcszekrénnyel, egy zárt szekrénnyel, egy kisebb és egy nagy asztallal valamint egy normál és egy forgószékkel. Ágyneműt lehet bérelni az AAA-tól is 15 euróért egy félévre, mi inkább hoztuk magunkkal. A szoba egyedüli negatívuma talán a sötétkék padló, ami egy kicsit lehangoló és nem lehet látni a koszt sem rajta (tudom, akkor meg minek takarítani :])

Az előszobával egybekötött konyha egyértelműen kicsi. Van két nagy szekrény, egy asztal plusz két szék, de magán a konyhapulton annyi hely sincs hogy egy edényszárítót elhelyezzünk. A főzőlapon 2 platni van, sütő nincs (!), és egy kisebbfajta hűtő. Ja meg a konyhapult felett is van két kisebb szekrény, de ezek is elég picik.

A fürdőszoba is nagyon takarékosan van berendezve, kád természetesen nincs, viszont a zuhanyzófülke nincs elválasztva kb semmivel (álá Schönherz), főleg ha az ember nem vesz/hoz elválasztófüggönyt (mert az alapból nincs, csak a rúd meg a karikák). Ja és nem nagyon szellőzik, mivel ablaka sincs.

A koli egyébként U alakú, 3 szárnya van tehát melyek nagy fantáziával az A, B, C névre hallgatnak. 5 szintes, az B és C szárnyban minden szinten van egy nagyobb közös konyha is. Itt minden páros emeleten van egy nagyobb közös hűtő (minek?), és minden páratlanadik emeleten van egy sütő (csak itt!). Ezek nem rossz helyek, itt többen is össze lehet jönni, de a szigorú szabályok értelmében este 11 után már nem lehet hupákolni / hangoskodni.

Mindemellett van egy darab tévészoba, ami valami különös lelemény folytán egyben edzőterem is (egy darab fittneszgerättel); van egy könyvtár ami hébe-hóba van nyitva és kb több a kikölcsönözhető VHS (?! ki használ manapság még VHS-t, könyörgöm?) mint könyv és amúgy is pici. Található egy kisebb kápolna is, ahol szorgalmi időszakban rendszeresen tartanak misét. Rendelkezésre áll két nagyterem avagy halle, amelyeket nagyobb rendezvények idején nyitnak meg, illetve a kisebbikben saját felelősségre lehet tartani bulikat is, ha az ember tovább akar hangoskodni, mint éjfél. Fontos hogy tényleg felelősségről (és blőd szabályokról) van szó, mert aláíratnak veled egy papírt, aminek értelmében ha nem takarítod ki másnap reggel 8ig a helyiséget (normálisak ezek?), akkor kitakaríttatják külső emberekkel és fizetheted a 35 eurós büntit. Erre pedig már volt is példa, szal komolyan veszik magukat a labancok!

Ezen felül még a 4. emeleten, az A szárnyban van egy ún. Leseraum ahol ugyancsak lehet bulikat tartani éjfélig (ez egy kisebb oximoron, tudom) és társasjátékok is találhatók itt dögivel, plusz terasz.

Az alagsorban van a mosószoba 5-5 mosógéppel és szárítóval, meg egy külön szárítószoba. A mosás úgy néz ki, hogy a Studentenkanzleinél vesz az ember mosózsetonokat másfél euróért, amikkel lehet működtetni a mosógépet másfél órán át, azaz ennyi ideig kapnak áramot. Nem egy mosás tehát, hanem másfél óra, amibe akár 2 miniprogram is beleférhet, ezt ki kell tapasztalni, és sosem árt egy tartalék waschmünze, ha épp mégis nem férünk bele az időbe. Annyi könnyebbség van, hogy ha lejár a másfél óra, akkor egy piros gombbal még egyszer (csak egyszer!) egy percig kap még áramot a gép, és ez arra jó, hogy ki tudd nyitni a mosógép ajtaját. Ja és főzőmosáshoz mindenképp 2 érme kell. Szal lehet taktikázni az idővel, de csak óvatosan. A szárítóban pedig van sok sok zsineg amire fel lehet publicban pakolni a szárítandó cuccokat, meg van pár privát összecsukható kis szárító is. Mi is arra jutottunk, hogy érdemes egyet venni, a közeli Real nevű diszkontban 12 euróért tudtunk egy teljesen korrekt darabot szerezni, és így a saját szobánkban tudunk szárítani.

Ja és akkor még ne feledkezzünk el a menzáról, ahol lehet ebédelni és előre rendelve még vacsorázni is, de egy pöttyet drága. Van még egy csocsóasztal (nem egy profi darab), a már említett sör/üdítő/csokiautomata és kint lehet grillezni is.

A piszkos anyagiak pedig úgy néznek ki, hogy van egyszer egy kaució 205 euró összegben amit majd ugye a végén kapunk vissza. A kolidíj 221 euró a duplaszoba egy szobájáért (háromszobásban is ennyi, egyszobásért 235, viszont ezek tényleg kifejezetten nagy szoba-konyhák), erre jön rá egy le nem mondható (!) 18 eurós telefondíj, meg egy opcionális 13 eurós wifinet, ami viszont máramár közműnek mondható. Így összesen 250 euró körüli összegre jön ki a havidíj, amit egy kicsit sokallunk. Szép-szép, de azért ez egy méregdrága koli.

Az internetről meg annyit, hogy wifi hálózat nem alkalmas arra hogy 200 kapcsolattal elbírjon, lassú (csúcsidőben jó ha 40k az össz sávszél) és mivel az egyetemtől kapjuk lefele osztva a netet, minden port blokkolva van valami tűzfallal. Magyarán alapból lőttek minden p2p megoldásnak, ftp még úgy ahogy megy. Persze trükközni még így is lehet, de akkor is elég szenvedés az egész.

Próbáltam a lényegre koncentrálni, mégis ilyen monsztre bejegyzés lett máris, így úgy döntöttem, majd egy másodikban folytatom a többi szálláslehetőséggel, azokról úgysem tudunk annyit. És gratula mindenkinek aki mindezt el is olvassa :)

Szólj hozzá!

Címkék: kaja egyetem koli berendezkedés bamberg


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr20706557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása