HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2008.11.10. 08:08 mindenlébenkétkanál

K, CH, I, R- T- H - E....

 Sok embernek ismerősek ezek a betűk, hiszen közöttük élik le életüknek egy igen mozgalmas időszakát. Igen, a jó öreg BME épületei. Ám nosztalgia helyett nézzük az itteni betűket  épületeket. Sok-sok képpel. Elöljáróban még annyit, hogy míg otthon az egyetem épített magának épületeket, addig az itteni néhány esetben beköltözött a régi kórházba, mészárszékbe, stb.

1: Az "U" épületegyüttes

U, mint Universität, ami az An der Universität (az egyetemnél) nevű utcában van. Nem komplikálják túl a dolgot :) Régi épületek nagyon, sőt az egyik épület a régi városfal egyik tornya. Ez a rész hasonlít leginkább a BME-s légkörhöz, azaz van egy belső udvar, padok, nem csak egy ház az utcában. Az egyik kocsiszín talán, az a régi német favázas típus, a könyvtár egy modern vas-üveg épület, szépen megférnek egymás mellett. Itt van a Bölcsészkar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2: A papok

Az ő épületük is az An der Universitäten van, az utca másik oldalán, de akár egy erőd, úgy néz ki. Lehet hogy van valahol egy főbejárata az épületnek, de mi csak a képen látható kis ajtót találtuk amin be lehet jutni. Ez a legrégebbi egyetemi rész, ami nem meglepő. Régen Jezsuita kollégium (azaz kolostor) volt, ebből lett később maga az Universität Bamberg.

3: A Mészárszék

Avagy a Schlachthaus, szerintem a legjobb helyen van az egész városban. Fólyópart, közel az Alten Brücke, csönd van... Valószínűleg a régen itt levágott állatok nem élvezték ennyire. Az épület egy része belóg a folyó fölé, hogy a vágásnál fölösleges vér és egyéb nyalánkságok ne az utcára, hanem a vízbe ömöljenek. Ezt a pozitív externáliát használták ki a horgászok, akik kicsit lejjebb a folyón csinos stégeket építettek és onnan horgászták ki vágóhídi maradékra odacsődült halakat. Itt a Történelem- és Földrajztudományi kar van.

4: Markushaus

Egy Markus nevű ember építtette ezt az épületet, ami régebben kórházként funkcionált. Ma a Pedagógia, Filozófia és Pszichológia található meg benne. Sok bambergi itt született majd ide is járt egyetemre, bár nem tudom, emlékeztek-e később az életükben először látott falakra.

5: FEKI

Azaz Feldkirchen Straße, ebben az utcában van még két egyetemi épület, messze a többi belvárosi résztől. Itt van az informatikai és gadasági kar, tehát mi is ide árunk. Meg kell mondanom ismét, hogy sikerült talán Bamberg legrondább épületét megépíteniük, persze a kettő közül ez a SOWI (Sozial- und Wirtschaftwissenschaften). A másik épületen az infókar és a "HSZK" , azaz Rechnencentrum osztozik. Itt van még az egyetemi sportközpont, focipálya, ilyesmik. A belvárosi menza mellett it is van egy, sőt most építenek egy még nagyobbat.

6: A "KTH"

A tanulmányi központ, a rektor meg mindenféle adminisztrációs hivatal van it, körülbelül a Markushaus és a Schlachthaus között félúton. Ide kell menni, ha bármilyen ügyet kell intézni (ami nem mint külföldi, hanem mint diák érint bennünket)

 

 

2 komment

Címkék: kultúra egyetem mindennapok bamberg


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr34743617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fruzsi 2008.11.14. 21:09:41

És egyetlen órátok sincs a régi menő épületekben, mondjuk a Vágóhídon?

mindenlébenkétkanál · http://bamberg.blog.hu 2008.11.25. 21:34:00

Nem, sajnos csak a FEKI-n van óránk, előnye, hogy 5perccel órakezdés előtt elég elinuldnunk:)
süti beállítások módosítása