Már régóta kint vagyunk, sokmindenről írtunk, de a frank étkekről még nem sok szó esett. Most fog. Meg arról is, hogy tényleg mit esznek a mai frank emberek, adatgyűjtési képességeink korlátozása miatt elsősorban az egyetemistákra fókuszálunk.
Alapvetően nem sokban különbözik a bajor konyhától, itt is a SÖR (így, csupa nagybetűvel) meg a virsli, azaz a Wurst frankosan Würdzsdd játsza a főszerepet. Azonban itt sem minden a sörvirsliről szól, saját nemzeti ételeik vannak, sőt, a különböző területeknek is van egyéni konyhájuk, de most mégis kezdjük a Bratwurst-tal, avagy a Bradwürdzsdd-del.
Leginkább dizsnóhúsból készült, nagyon híres a kleine Nürnberger Bartwurst, ami három avagy hat körülbelül arasznyi hosszúságú világos színű kolbászkát jelent zsömlében vagy savanyúkáposztával. Sóval, borssal és majorannával fűszerezik. Ezenkívül létezik még a frankische Bratwurst, a majoranna nélküli változat, a Hofer és a klumbacher Bratwurst, mindkettő finomra darált húsból készült vékonyabb kolbászka, az utóbbi borjúhúst is tartalmaz.
Bamberghez a legközelebb földrajzilag Coburger Bratwurst áll. Ez a frank kolbászkához hasonlóan néz ki, de fenyőleveleken füstölik, ettől sötétebb színű lesz, és egy jellegzetes füstölt aromát kap. Még nem próbáltuk. Természetesen itt is lehet kapni a berlini specialitást, a currywurst-öt is. Érdekes, hogy a currywurst az egyetlen, amit karikákra vágva adnak fogpiszkálóval (azt nem kell megenni), a többit egyben, zsömlében.
Természetesen itt is megtalálható a német, osztrák hús-krumpli-káposzta kombó, ítt Schäuferla-nak hívják. A disznó lapocáját bőrével együtt kisütik (innen a neve, a "Schaufer" németül ásót jelent, aminek a formája hasonlít a lapocka alakjára), vöröskáposztát (nem savanyút, mint a bajoroknál) valamint krumpligombóvokat, Kloß-t kínálnak mellé. Különlegesség a fränkische Sauerbraten, ami rajnai változattal ellentétben nem mazsolával, hanem mézeskalács-szósszal(!) készül. Sütnek egy egyszerű mézeskalásot (Soßenkuchen, azaz szószkalács) majd azt tejbe vagy vízbe áztatják, a levét később fölforralják.
A mézeskalácsot azonban nem csak szószkészítéshez használják, híres süteményük a Nürnberger Lebkuchen, azaz a nürnbergi mézeskalács. Leginkább a mi mézespuszedlinkre hasonít, néha csokoládéval is le van öntve, egészmandulával a tetején.
Ini is isznak ezek a jó frankok, de várostól függően mást és mást. Bambergben aki nem szereti a Sört, az nem is igazi ember, de 70 km-rel odébb, Würzburgban már a bor az iagzi itóka. Ezen kívül itt is vannak kiseb helyi égetettszesz-csináldák, és még a mustot is szívesen isszák, amit itt Bremse-nek neveznek. Fontos megjegyezni, a Maß egy liter, a Seidla fél liter sört jelent.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.