HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2008.11.18. 08:43 mindenlébenkétkanál

Frank konyha

Már régóta kint vagyunk, sokmindenről írtunk, de a frank étkekről még nem sok szó esett. Most fog. Meg arról is, hogy tényleg mit esznek a mai frank emberek, adatgyűjtési képességeink korlátozása miatt elsősorban az egyetemistákra fókuszálunk.

Alapvetően nem sokban különbözik a bajor konyhától, itt is a SÖR (így, csupa nagybetűvel) meg a virsli, azaz a Wurst frankosan Würdzsdd játsza a főszerepet. Azonban itt sem minden a sörvirsliről szól, saját nemzeti ételeik vannak, sőt, a különböző területeknek is van egyéni konyhájuk, de most mégis kezdjük a Bratwurst-tal, avagy a Bradwürdzsdd-del.

Leginkább dizsnóhúsból készült, nagyon híres a kleine Nürnberger Bartwurst, ami három avagy hat körülbelül arasznyi hosszúságú világos színű kolbászkát jelent zsömlében vagy savanyúkáposztával. Sóval, borssal és majorannával fűszerezik. Ezenkívül létezik még a frankische Bratwurst, a majoranna nélküli változat, a Hofer és a klumbacher Bratwurst, mindkettő finomra darált húsból készült vékonyabb kolbászka, az utóbbi borjúhúst is tartalmaz.

Bamberghez a legközelebb földrajzilag Coburger Bratwurst áll. Ez a frank kolbászkához hasonlóan néz ki, de fenyőleveleken füstölik, ettől sötétebb színű lesz, és egy jellegzetes füstölt aromát kap. Még nem próbáltuk. Természetesen itt is lehet kapni a berlini specialitást, a currywurst-öt is. Érdekes, hogy a currywurst az egyetlen, amit karikákra vágva adnak fogpiszkálóval (azt nem kell megenni), a többit egyben, zsömlében. 

Természetesen itt is megtalálható a német, osztrák hús-krumpli-káposzta kombó, ítt Schäuferla-nak hívják. A disznó lapocáját  bőrével együtt kisütik (innen a neve, a "Schaufer" németül ásót jelent, aminek a formája hasonlít a lapocka alakjára), vöröskáposztát (nem savanyút, mint a bajoroknál) valamint krumpligombóvokat, Kloß-t kínálnak mellé. Különlegesség a fränkische Sauerbraten, ami rajnai változattal ellentétben nem mazsolával, hanem mézeskalács-szósszal(!) készül. Sütnek egy egyszerű mézeskalásot (Soßenkuchen, azaz szószkalács) majd azt tejbe vagy vízbe áztatják, a levét később fölforralják.

A mézeskalácsot azonban nem csak szószkészítéshez használják, híres süteményük a Nürnberger Lebkuchen, azaz a nürnbergi mézeskalács. Leginkább a mi mézespuszedlinkre hasonít, néha csokoládéval is le van öntve, egészmandulával a tetején.

Ini is isznak ezek a jó frankok, de várostól függően mást és mást. Bambergben aki nem szereti a Sört, az nem is igazi ember, de 70 km-rel odébb, Würzburgban már a bor az iagzi itóka. Ezen kívül itt is vannak kiseb helyi égetettszesz-csináldák, és még a mustot is szívesen isszák, amit itt Bremse-nek neveznek. Fontos megjegyezni, a Maß egy liter, a Seidla fél liter sört jelent.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr80768117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása