HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2008.11.20. 06:55 buGhunter

Tárgyilagosan a tárgyakról

Miután már jó egy hónapja koptatjuk a padokat (is), úgy véltük, itt az ideje egy kicsit a tantárgyakról is mesélni, van mit. Elöljáróban annyit, hogy némileg módosult a tárgyak listája, és egy esetben másik időpontban járunk gyakorlatra, de alapvetően maradtunk az eredeti elképzelésünknél.

A tárgyakat részletes leírása a lapozás után!

Öffentliche Finanzen I: Einführung in die Finanzwissenschaft

Alapvetően érdekes tárgy, az állami pénzügyekbe enged betekintést, az összes nehézséggel, módszerrel, problémákkal, modellekkel és egyéb nyalánkságokkal egyetemben (höhö :)). Az első órán 2 euróért lehetett venni egy "jegyet", aminek fejében átvehettük a laza 250 oldalas jegyzetet az egyik közeli fénymásoldában. Gyakorlatilag minden benne van, amit leadnak a tárgyból, elengedhetetlen. Az órák ennek megfelelően úgy néznek ki, hogy Wentzel proffal kb közösen kiemeljük, aláhúzzuk a fontos részeket, s ugyan mellette magyarázni is szokott valamit hozzá, de gyakorlatilag átrohanunk az aktuális fejezeten, agyő. Viszont már csak azért is illik bejárni, mivel a magyar-német ösztöndíjnak Wentzel a német gyámja, s így ő kissé szemmel tart minket.

Gyakorlat is tartozik a tárgyhoz, itt az egyik adjunktus, Stübben veszi át velünk mégegyszer az anyagot, kicsit jobban megrágva, több példával, hasznos!

Empirische Mikroökonomie

Ez a tárgy valójában nem más, mint ökonometria, csak egy kicsit másképp, több gyakorlattal és szoftverhasználattal. Az előadás részét egy Christopher Wunder nevű hapsi tartja, elég jól magyaráz, korrekt. A szemeszter során 10 kisebb házit is meg kell oldani hétről hétre, a Stata nevű statisztikai szoftver segítségével, egy írásbeli dolgozatot kell majd írnunk, valamint az egyik házifeladat megoldási menetéről is kell egy kisebb prezentációt tartanunk, így áll össze majd a végén a jegy. Nagyon pozitív, hogy nem csak elméletben és kézzel tanítanak meg modellekkel foglalkozni, hanem géppel is, és ehhez minden hallgatónak(!) rendelnek egy éves Stata liszenszt saját otthoni használatra, cd-vel, kézikönyvvel, mindennel, hadd tanulják meg használni. A kisebb házikat így otthon is meg tudjuk oldani.

A gyakorlati órán pedig nem meglepő módon a Stata rejtelmeibe avatnak be, valamint itt történnek a prezentációk is. Érdemes bejárni.

Empirische Makroökonomie

Kísértetiesen hasonlír az előző tárgyhoz, ugyanaz az elmélet mögötte, csak kissé máshogy kérik számon. Gyakorlat itt is van, és elvileg az EViews nevű szoftverrel ismertetnek meg minket, gyakorlatilag egy túlfejlett napközis a tábla előtt motyogva statisztikai feladatokat old meg magában, meg egyszer "megnyomjuk az ok gombot majd beírjuk ezt a sort" szinten volt egy bevezető óra EViews-ba. Nem ajánlott.

Proseminar EES

Csoportmunka (teljes nevén projektseminar), első "előadás" alkalmával random beosztottak mindenkit 4-5 fős csoportokba, a csoportok pedig kaptak egy konzulenst és egy témát, némi ajánlott irodalommal megtámogatva. A második alkalommal volt még egy kis útmutató arról, hogyan érdemes egy ilyen "tudományos" munkát megírni, mint irodalomkutatás, tagolás, hogyan kell idézni, irodalomjegyzék, ilyesmik. A lényeg, hogy adott témáról egy 10-15 oldalas szösszenetet kell összehozni közösen január elejéig, majd egy előadást tartani belőle. Ezután nem is volt / lesz előadás egészen január közepéig, az ominózus előadásokig.

A témák egész érdekesek, de persze nem kell komoly kutatómunkát fektetni az egészbe, hiszen a lényeg hogy egy jó átfogó képet kapjunk a területről és ezt bemutassuk. A mi témáink a "A lehetetlen háromszög a nemzetközi pénzügyekben" avagy "Impossible trinity" illetve "Európai Unió árupiaci integrációja", egész jók miután már kicsit is belemerültünk.

A csoporttársak jórészt németek, így minden csoportmegbeszélés jó alkalom a némettudás csiszolására is, a német szakszöveg megírása (még ha 2-3 oldalról is van csak szó) pedig ugyancsak szép kihívás lesz. A többiek jó fejek, szorgalmasak, segítőkészek. Eddig beszereztük az ajánlott irodalmakat, kicsit kerestünk is még anyagot, és a tagolást (gliederungot) beszéltük meg, illetve egyeztettük a konzulenssel.

Projektarbeit

Ez egy külön történet, lévén még az otthoni tanszékvezetővel megbeszéltük, hogy az ottani ProjektFeladat I. tárgyat kiválthatjuk egy itteni hasonló tárgy elvégzésével. Elég kislétszámú tárgy, tizenketten vagyunk összesen, párokba osztva. A lényeg itt is a közös tudományos munka, minket magyarokat alapból egy csoportba raktak, és dedikált témaként Magyarország és Németország államadósságának a fejlődését kaptuk témául. Az egyik adjunktus, Stübben a konzulensünk, aki egyébként az ÖffFinanz gyakorlatot is tartja. A feladatunk egyébként nagyjából hasonló, mint a ProSeminar EES-en.

Wirtschafdeutsch

Csak Dóri jár gazdasági német nyelvre, de nics sok köszönete benne: Az oktató borzalmas, valahogy abban leli örömét, ha a hallgató hibázik. ilyenkor ellegzetes nevetésével felyezi ki, hogy az illető mennyire hülye, illtve mennyivel hülyébb, mint ő. A tananyag borzasztó, nem is igazán a gazdaságról van szó, most például az ipari vásár előnyeiől a cégek viszonylatában. Ez megy már armadik órája. De mindegy, ez is több a semminél, és legalább teljesítménykényszer sincs, mivel az ezért az óráért járó krediteket amúgy sem érvényesíthetem.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr6769046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása