HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2009.05.25. 13:34 buGhunter

Bamberger Symphoniker

Mivel nemrégiben néztük meg a Bambergi Szimfonikusok egy hangversenyét, úgy gondoltunk, itt az ideje, hogy írjunk erről az egész híres együttesről pár sorban.

A Bambergi Szimfonikusok megalakulása a németek második világháborút követő kényszerű migrációs hullámához köthető (értsd: tagjait a Benes dekrétumok miatt toloncolták ki Csehszlovákiából): alapítói a hajdani Prágai Német Filharmonikusok tagjai és más karlsbadi, illetve sziléziai német zenészek közül kerültek ki. A patinás középkori városban működő együttes hamarosan a német a zenei élet vezető zenekarává vált, a II. világháború után az elsők között turnézott Európában, az Egyesült Államokban, Ázsiában és Afrikában. A zenekar nem kizárólag a klasszikus-romantikus repertoárban mozog otthonosan, gyakran mutatnak be új, kortárs műveket is, számos alkalommal maga az együttes rendel kompozíciókat. Magyarországra is ellátogattak párszor, valamint többek között Fischer Ádám karmesterrel is gyümölcsözően működtem már együtt.

Mi egy ún. Studentenkonzert keretében hallgattuk meg őket, ami egy nagyon jó kis kezdeményezése az egyetemnek, hiszen mindössze 5 euroért (kb 1500 Ft) vehet részt az ifjúság ilyen magas színvonalú kulturális eseményeken. Konkrétan ezen a koncerten Debussytől A tengert és Sztravinszkijtől A tavasz megszentelése c. darabokat adták elő, telt ház mellett. Marandó élmény volt. :)

A nézőtéren mint kiderült két zenész mellé keveredtünk, akik maguk pedig a bambergi egyetemi zenekar tagjai (egy klarinétos + maga a karmester), és kicsit elbeszélgettünk velük a koncert előtt, persze ismerték hazánk zeneszerző géniuszait, a kortársak közül pedig Ligeti Györgyöt. Pluszban megpillantottuk a profot internationales Managementről is..

A koncert végén persze visszatapsolták az együttest, akik előadtak még egy rövid darabot, de az érdekes az egészben az volt, hogy vastaps nem alakult ki a nézőtéren eközben. Utánakerestünk a jelenségnek, de egy, a taps fizikájával foglalkozó, román-magyar tanulmány mellett nem nagyon találtuk nyomát ennek a ritmikus vagy szinkronizált tapsolásnak, bárhogy is próbálkoztunk. Hungarikum lenne? Ki tudja..

Források:
Revizor - Prágai képek
Kultura.hu - Budapestre érkezik a Bambergi Szimfonikusok

3 komment

Címkék: kultúra bamberg frájcájt


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr891126550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Storyteller 2009.06.06. 20:35:45

Ha legközelebb mentek, üzenjetek az első kürtösnek: Zempléni Szabolcsnak hívják, Magyarországon az egyik legnagyobb kürtös-tehetségként tartják számon, aki kb. rengetegmindent megnyert már itthon és külföldön.

www.zempleni.com/

és ha személyesen futnátok össze vele, mondjátok meg neki, hogy Atesz üdvözli Morrickot.:)

tallian.miklos 2009.06.06. 21:19:37

Igen, az ütemes vastaps Ny-Európában nem divat. (Ott nem vált megszokássá, mivel nem volt kötelező.)

mindenlébenkétkanál · http://bamberg.blog.hu 2009.06.10. 17:36:54

@Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítják, ezért nem nagyon lesz koncert a közeljövőben ott, de a mi diák pénztárcánknak túl sok is lenne a jegy, mert azért tényleg nem akárkik, a Bambergi Szimfonikusok :)
süti beállítások módosítása