HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2009.06.30. 18:06 mindenlébenkétkanál

Dollárbolt

 A rendszerváltás előtt a dollárboltokban lehetett kapni mindenféle dolgot, amit Magyarországon nem. Manapság már Európában szinte mindent lehet kapni, akárhova megyünk. Különösen igaz ez Németországra, hiszen a kiterjedt kereskedelmi kapcsolatoknak "köszönhetően" ugyanazok a boltok, ugyanazok az áruk vannak mindkét helyen. Néhány különbség azonban mégis van:

Fair trade termékek

A minap a Lidl-ben vásároltunk, és akkor láttuk, majd vettük meg ezt a fair trade istant kávét. Hogy mitől fair traid? Valahol nálunk rosszab sorsú országban készítik (asszem ezt Etiópiában), viszont a munkásoknak "rendes" bért adnak. A tájékoztatás szerint európait, bár szerintem abból is mondjuk egy kelet-moldáviait, de ez még mindig nagyságrendekkel több, mint amennyiért foglalkoztatják azokat a szegény embereket. A mellettünk lévő boltban fair trade rongyszőnyegeket lehetett kapni, Indiából. Kereslet pedig van rá, mert egy fokkal tudatosabb vásárlókat kíván meg még a biokajás vevőknél is.

Túlhalászás nélküli hal

Biztos ismeritek, olyan halat vettünk, ami egy alu-tepsibben egy darab filé, rajta meg valami fűszeres-sajtos cucc, be kell rakni a hűtőbe, és finom lesz. Ezekhez a gyorsfagyasztott termékekhez csak olyan halat használnak, amit nem túlhalászott vizekből fognak ki. Lévén mi elég messze vagyunk bármelyik tengertől, nem túl nagy a szolidaritásunk az ügy iránt, de a németek szívesen vesznek az MSC (Marine Stewardship Council) által fémjelzett terméket. Többek között az iglonak is vannak ilyen árui, ezért lehet, hogy nálunk is lehet kapni. 

 

 

Apfelmuß

Gyakorlatilag almapüré. Sokféleképpen készítik, mi még nem vettünk, de biztos finom. Ez egy kép erről az ételről.

 

Remoulade

 

Ez is finom, úgy kell enni, mint a majonézt. Én még nem láttam Magyarországon, de lehet, hogy van.

 

Döner

Igen, ilyen sincs Magyarországon (tudomásom szerint), noha ez ma már Németország egyik nemzeti étele. Nálunk Gyros van. Az előbbi török, az utóbbi görög kaja, és szerintem ugyanolyan. Mindkettőben van hús, vöröskáposzta, hagyma, paradicsom, fehér káposzta, meg "ciposz-fokhammasz" szósz (A Szigeten csalamádé). A kenyér különbözik, mert amíg a gyros-t kis kör alakú pitába rakják, addig a Döner Kebap-ot dönerbrot-ba. Kábé ugyanaz, mint a pita, csak nag kör és négy cikkre vágják. Finom.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kaja német mindennapok multikulti


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr591218118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása