HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker
  • Dávid..: Magyarországon sincsenek nyitva hatig. Van amelyik már háromkor bezár. (2009.06.07. 02:39) Hej, de jó a Bankosoknak!

Linkblog

Innen jöttök ti!

2009.08.11. 09:56 buGhunter

Teendők hazautazás előtt

Mielőtt az ember végleg búcsút intene, pár könyörtelen admisztrációs és egyéb ügyet még el kell intéznie, hogy következmények nélkül térhessen haza. Lássuk hát, mik az utolsó teendők hazautazás előtt!

 Egyrészt ki kell iratkozni az egyetemről. Ezt Goethe szép nyelvén úgy hívják, hogy Exmatrikulation. Ezt természetesen a Kapuzinerstr 16 alatt lehet megtenni, az egyetemi Studentenkanzleinél. Nem is kell hozzá semmi extra, adnak egy lapot, amit értelemszerűen ki kell tölteni. Az egyetlen kérdéses pont a "kiiratkozás oka" amire a helyes válasz a 9: sonstiges (egyéb). Emellett be kell szerezni egy pöcsétet a közeli egyetemi könyvtárból (Teilbibliothek 4), amivel igazolják, hogy semmiféle tartozásod nincs feléjük. A lapon ésszerű módon lehet választani az azonnali hatályú és a tanév végén érvénybe lépő lehetőségek közül, nyilván az utóbbit választottuk. A kiiratkozás már csak azért is fontos, mert az Exmatrikulation-t igazoló papiros nélkül elvileg nem vehet fel minket más egyetem.

Második lépésként ki kell jelentkezni (leánykori nevén ez az Abmeldung) a Rathausról, magyarán be kell jelenteni a tartózkodási hely megszűnését. Ez alkalommal kb csont üres volt a polgármesteri hivatal, egyből fogadtak és kábé öt perc alatt végeztünk is a papírmunkával. Ugyan mondták, hogy kell az a papír, amivel bejelentettük a német lakóhelyünket, de erre nem volt szükség, viszont a kijelentkezésről is kaptunk egy papírt, ahogy azt kell.

Harmadik teendő (legalábbis nekünk), a kollégiumi Studentenkanzleinél bejelenteni a kiköltözés várható időpontját, a kiköltözés előtt legalább egy héttel. Ez is simán ment, sőt mint korábban erről már külön írtunk, kaptunk is egy listát, hogy mikre ügyeljünk a szobaátadással.

Negyedik, opcionális lépés a bankszámla megszüntetése. Ez reális lépés, ha a közeljövőben nem fogunk Németország közelébe se menni, de esetünkben ez nem kizárt, sőt, sosem jön rosszul egy euros devizaszámla, német bankgaranciával. Az egyetlen dolog amire ügyeljünk, hogy változtassuk meg előre a girokonto konstrukcióját úgy, hogy nem-diákként is igénybe vehessük majd a szolgáltatásokat, valamint valamilyen formában hagyjunk elég pénzt rajta, a számla fenntartásához.

Ennyi, nem sok, nem is bonyolult lépések ezek, viszont elengedhetetlenek!

Szólj hozzá!

Címkék: bamberg kiköltözés


A bejegyzés trackback címe:

http://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr791301226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.