HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2009.08.15. 19:13 buGhunter

Érdekességek a sör világából

Sok érdekes történet és apróság köthető a sörkészítéshez, mellyel Bambergben lépten nyomon találkoztunk. Ezek közül mutatnánk be párat a lelkes olvasóknak.

Csillagok

 

Mi láthazó a képen?

Aki azt gondolná, hogy ez a jelkép csak a zsidósághoz köthető, és a németkben kellemetlen emlékeket ébreszthet, az bizony téved: ha jobban megnézzük, ez nem egy Dávid csillag, hanem egy szimpla hexagram, mely az alkímiában két ellentétes elem, a tűz és a víz vegyítését jelképezi. Mivel ezek a sörfőzéshez szükséges elemek, a két egymásbafordított háromszög így válhatott a sörfőzők csillagává. Ez a szimbólum elsősorban dél-németországban elterjedt, ahol egyben azt is jeletette, hogy a hely rendelkezik sörfőzési joggal.

Következzen pár példa!

Egy sima cégér:

A

Spezial fogadó cégére:

 

A Schlenkerla fogadó cégére:

Az igazi pech!

Egy másik érdekesség a söröshordókhoz köthető. Míg a borkészítés során egyenesen előnyös, ha a bor aromáját némileg nemesíti a tölgyfa hordó, addig sörkészítés során nem éppen kívánatos, ha az erjedő nedű kapcsolatba kerülne a hordó faanyagával. Ennek érdekében a hordót minden betöltés előtt gondosan lelakkozzák belülről, hogy megakadályozzák az érintezést. Persze ez nem mindig sikerült tökéletesen, így nagy néha előfordult, hogy amint az ember sör csapolt a hordóból, egy kisebb lakkdarabka levált és azzal a lendülettel bele is került a söröskorsóba. Mivel a lakkozást szurokkal, azaz németül Pech-hel végezték, ekkor monta a germán, hogy pech-je lett. Gondolom mi is innen vettük át.

A sör fővárosa - Bamberg!

S ha eddig nem lett volna elég bizonyíték, íme egy térkép a német sörfőzdékről (lehet nincs mind rajta, de szemléltetésnek megteszi): tisztán látható, hogy a frankoknál egy sűrű gócpont található, melynek a központja bizony épp Bamberg. Joggal nevezik a sör fővárosának is. Nem véletlen, hogy az évi sörfogyasztás 280 liter koponyánként itt (!), s az egykori 65 sörfőzdéből (1818-ban, csak városon belül!) mára is maradt 9 (ha nem is mind abból a 65-ból).

Érdemes megjegyezni a viccesnek tűnő történetet az 1907-es Bambergi Sörháborúról, mely során a bambergi sörfőzdék nem átallottak 10 pfennigről 11 pfennigre emelni a fél liternyi sör (Seidla) árát. Azonban ezt az 1 pfenniges, 10%-os emelést a helyiek annyira komolyan vették, hogy egy könyvelő (Karl Panzers) vezetése alatt fogták magukat és inkább az olcsóbb, közeli Forchheim-i sört kezdték venni és inni. Egy hét után a sörfőzdék meghajlottak a nép akarata előtt, és újra 10 pfennigért élvezhették a helyiek a szent nedűt.

Az eseményről pedig képeslappal is megemlékeztek:

Szólj hozzá!

Címkék: sör kultúra német bamberg


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr241301576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása