HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2009.08.10. 08:05 buGhunter

Bambergi sörkalauz

Lassan már itt a hazaindulás ideje, s ugyan már jópárszor felemlegettük a blog keretei között  "Bamberg 9 hirös sörfőzdéjét", ha emlékeink nem csalnak, bizony még nem vettük őket szemügyre egyesével. De ami késik, az nem múlik, vessük is bele magunkat!

Brauerei Fässla / Fässla sörfőzde

 

A Fässla története 1649-ig nyúlik vissza, amikoris egy Hanß Laurer nevű gazda/kádár a "Szent Sírhoz" sarokházban rendezett be egy sörfőzdét. Maga a ház sokkal öregebb, egyes források szerint már a 14. században is állt. Egy jegyzői okirat alapján 1898 január 20-án Paul Lutz serfőző mester tulajdonába került, majd 1986 óta a Kalb család folytatja a Fässla tradícióit.

Természetesen többfajta sört is készítenek, mindjárt az egyik legközkedveltebb bambergi sört, a barna Zwerglát (6%),

egy Lagerbier (5,5%) - ászoksör

és a világos Gold-Pils (5,5%)

melyek mindegyike fenéken erjesztett ún Vollbier (11 és 15,9%-os extrakttartalom). Ezen felül hagyományosan minden októberben készítenek egy fenéken erjesztett Starkbier (16%-osnál nagyobb extrakttartalom), a Bambergatort, mely 12%-os alkoholtartalommal büszkélkedhet, és egyben a város legerősebb söre is.

Maga a Fässla évi 20.000 hektós termelésével Bamberg egyik legnagyobb sörfőzdéje.

Brauerei Greifenklau / Greifenklau sörfőzde

 

Az 1719-ben alapított sörfőzdét Franz Friedrich Greifenklau kanonok alapította, 1914 óta a Brockard család tulajdonában van. Évi 990 hektoliteres teljesítményével a legkisebb bambergi sörfőzdének számít. (Tényleg alig-alig találkoztunk ezzel a márkával)

Ami a sörtípusokat illeti, egy Lagerbier és egy Weizenbier (búzasör) mellett kínálatukban található Zwickel (szűretlen, világos sör) és szezonálisan Bockbier (=Starkbier, >16% extrakttartalom) is.

Brauerei Kaiserdom / Kaiserdom sörfőzde

A gaustadti "kerületben" található sörfőzdét 1718-ban Georg Morg alapította, 1910 óta pedig a Wörner család tulajdonában található. Már 1953-ban évi 6000 hektoliter sört gyártottak és az ezt követő években ez a szám csak emelkedett. Jelenleg évi 200-300 ezer(!) hektoliter sört főznek, ezzel pedig méltán számítanak a legnagyobb sörfőzdének Bambergben.

A termelés során hatféle sört állítanak elő: Pilsenert, világos és sötét Weizenbiert (búzasör), ún. Kristallweizenbiert, meráni Schwarzbiert (barnasör) és az alkaholmentes Prostelt.

Brauerei Klosterbräu / Klosterbräu sörfőzde

 

A mai sörfőzdét 1533-ban hercegérseki serfőzdeként alapították, de egy korai 1333-as okiratban is már sörkészítő helyként említik ezt a házat. A sörfőzde egészen 1790-ig a schönbronni hercegérsek tulajdonában is maradt. 1851-ben a kitzingeni Peter Braun vásárolta meg az épületet, s azóta is családi tulajdonban van. Jelenleg (2007) Anna-Rose Braun-Schröder a vállalkozás főnöknője.

A következő sörfajtákat kínálják a sörkedvelőknek:

Schwärzla (4,9%, értelemszerűen barnasör),

Gold-Pils (5,0%, világos),

Braunbier (5,7%, barna),

Weizenbier (4,9%, búza),

világos Bockbier (7%),

Maibock (7%)

és Schwärzla Bock (7%).

Braurei Mahr / Mahr sörfőzde

 

Először 1602-ben említik, 1895 óta a Michel família tulajdona. Évente 20.000 hektoliter sört főznek.

Ez a sörfőzde a következő sörféléket kínálja:

Pilsener,

világos Weizenbier (búzasör), 

Helles (világos),

az ún "U" (Ungespundetes - nem csapolt?),

valamint egy Leichtbier (könnyű sör, <4%).

Ezenkívűl szezonálisan gyártanak Gig-et (?) és Bockbiert.

Brauerei Schlenkerla / Schlenkerla sörfőzde

A Schlenkerla (vagy régebbi nevén Heller sörfőzde, a vendégfogadó korábbi pedig "a kék oroszlánhoz" volt - "zum blauen Löwen") egy hírös, történelmi sörfőzde Bambergben. Mindenekelőtt a messze földön ismert füstsöréről (Aecht Schlenkerla Rauchbier) híres, melynekfüstös zamata leginkább a füstölt sonkára emlékeztet, minden sörínyenc számára kötelező kipróbálni. Az  Aecht Schlenkerla Rauchbier egy nagyon barna, fenéken erjesztett ún. Märzenbier (márciusi sör), 13,5%-os extrakttartalommal és kb 5,1%-os alkohol-fokkal.

Egy másik különlegességet, az Urbock-ot csak szezonálisan (az ún. Starkbierzeit alatt), október 6-ától januárig csapolják, ez a magas extrakttartalmú sör (Bockbier/Starkbier) 17,5%-os szinttel rendelkezik, és a 6,5%-os alkoholtartalom sem elhanyagolható tényező.

Két másik füstsörtípuson kívül (az egyik pl búzából készült füstsör), készítenek még egy nem füstölt ízű ászoksör (Lagerbier), 11,5% extrakt- valamint 4,3%-os alkoholtartalommal.

Megemlítendő, hogy a Schlenkerla sörfőzde máig tölgyfa hordókban tárolja az isteni nedűt, amely hagyományt manapság már ritkán őriznek. Évi termelésük 13 ezer hektoliter.

A Schlenkerla sörfőzdét először 1405-ben említik(!), s eredetileg a település legrégebbi részén, a bambergi dóm alatt működött. A történelmi épületeta gótikus boltívekkel rendelkező, 14. sz-i domonkos rendi kolostor és a frank faszerkezetes homlokzat miatt is érdemes megtekinteni.

Maga a Schlenkerla megnevezés feltehetően egy egykori kocsmáros nevéhez köthető, aki a legenda szerint egy baleset következtében (elgázolta egy lovaskocsi, s így csípőjét törte), futás közben a karjait lóbálta (schlenkern - lóbálni), s ennek a szónak a frankosított beceneve lett "Schlenkerla", mely nevet az idő múlásával maga a sörfőzde is felvette.

Brauerei Spezial / Spezial sörfőzde

A Spezial ugyancsak Bamberg egyik tradícionális sörfőzdéje. Kisiparos hagyományok szerint termelnek itt is egy saját füstsört (Rauchbier). Évente 6 ezer hektoliter sört főznek.

Összesen 5 különböző sörfajtával próbálják kiszolgálni a helyiek igényeit: az ászoksör (Lagerbier) mellett ún. Märzenbiert (márciusi sör), egy búzasört (Weizenbier) és 2006 óta egy ún. Ungespundetes (csapolatlan ?) sört kínálnak. Ezeken kívül, október vége és január között Starkbiert is főznek (kb 17%-os extrakttartalommal). Az Ungespundetes-en kívűl mindegyik sörtípust füstölt malátából készítik, mely a sörnek egy jellegzetes, füstös zamatot ad.

A sörfőzde alapítójaként Linhard Großkopf említhető meg, aki már 1536-ban hozzákezdett a sörfőzés mesterségének. Ő egy híres bambergi sörfőző famíliából származik és tanult kádárnak számított. A kádár- és sörfőzés mesterségének szoros kapcsolata szüntelenül felbukkant a későbbiek során is. A sörfőzde mai neve először egy későbbi tulajdonossal, Niklas Delscherrel kapcsolatban jelent meg, aki "Spezial" volt, hiszen kádár és sörfőző mester volt egy személyben. 1898 októbere óta a gazdaság a Merz család tulajdonában van.

A fenti 7 sörfőzdén kívűl még van kettő, amiről nem találtunk kimerítő információkat.

Ambräusianum

Bamberg legújabb sörfőzdéje, 2004 augusztusában indult, világos, barna és búza sörfajtákkal rendelkezik, mindegyik csak csapolva kapható. Egyébiránt maga a sörfőzde az egyik legfrekventáltabb helyen található a belvárosban.

Brauerei Keesmann / Keesmann sörfőzde

Ugyancsak egy nagyon közkedvelt bambergi sörmárka, ha nem is sorolható a legnagyobbak közé (?). Az 1867-es alapítású sörfőzde sörei közül leginkább a Herrenpils névre hallgató világos sört (4,6%) szeretik, ezen kívűl kínálatukban található Bockbier, Hellbier (4,5%), Sterna Lager és búzasör (Weissbier, 4,8%).

Ezen kívül megemlítendő még a "tizedik", néhai Maisel sörfőzde is, amit 2008-ban zártak be, 114 évnyi működés után (1894-ben alapították). A vendégház viszont továbbra is üzemel.

Nos, ennyi volna, reméljük kimerítő volt :)

(Forrás : wikipedia ill a sörfőzdék honlapjai)

Szólj hozzá!

Címkék: sör bamberg


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr391276511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása