HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2009.05.28. 19:47 buGhunter

Inter - nett!

Ebben a rövidebb posztban a Collegium Oecumenicumban (azaz a kolinkban) tapasztalható netes állapotokról szeretnénk egy kicsit megemlékezni, avagy azért itt sem minden tejfel.

Történetünk ott kezdődik, hogy megérkezésünk után már nem sokkal nagyjából tisztában lettünk az internetes adottságokkal: szemben a Pestheimmal, ahol mindenkinek egyénileg kell szerződnie egy net (ADSL) szolgáltatóval, a mi kolink közvetlenül az egyetemtől kapja a netet, és ezt osztják tovább a kedves bentlakóknak, ugyanannyi pénzért, mint a másik koliban, piaci áron.

Másrészt viszont a teljes épület belső hálózata vezetéknélküli módon lett megoldva, ami enyhén szólva is furcsa és nem szakszerű megoldás, főleg ha a hotspotok sűrűsége nem megfelelő. Ennek az volt még ősszel az eredménye, hogy irgalmatlanul ingadozott a sebesség, hol 300k, hol gyökkettő, de leginkább lassú volt (20-30-50k).

Ezen még valahogy túl is tenné magát az ember, de az egész egy proxy / tűzfal mögé van rejtve, ami annyit tesz, hogy a böngészésen és ftp-n kívűl szinte minden más kapcsolódási mód le van tiltva, agyő torrent, agyő videochat, agyő netrádió, csak tél van és csend és hó és halál. Persze semmi sem lehetetlen :)

Mindezt megfejelték egy idióta bejelenteztetési rendszerrel, hogy tényleg csak az tudjon csatlakozni aki befizetett rá, ellenben ez a nagyszerű ellenőrzés olyan sikeresen lett megoldva, hogy lazán be lehetett jelentkezni két gépről is egyszerre, ugyanazzal a jelszóval, na mindegy. Ha a belső szerver lehalt, lehetett bejelentkezni újra, meg is történt ez nemegyszer. Valahogy eléldegéltünk ezzel is.

A fordulópont március végén következett be, amikoris több változtatást is eszközöltek a hálózaton, többek között megújúlt a bejelentkeztetési rendszer, ami már tényleg csak egy embert engedett fel a hálózatra, viszont mindig be kellett jelentkezni, ha 2 óráig nem voltál neten. Ezt minek? Ezzel együtt fixen lekorlátoztak mindekit 120k-ra, hogy még akkor se legyen gyors a net, ha csak kevesen lógnak rajta. Ja és ez egy maximum 120, nem fix sebesség továbbra sem :)

Ez működött is egy ideig, de ezzel az új rendszerrel egyszerűen egyre többször szállt el a net. Mostanság eljutottunk már oda, hogy napjában féltucatszor tuti nincs, pedig nem ülünk egész nap a gép előtt, másrészt jó ha 50-60kval jönnek lefele a dolgok, egyszerűen irgalmatlanul belassult az egész. Eléggé nonszensz ilyen szolgáltatást piaci áron adni. Holnap jönnek megint kalapálni valamit a rendszeren, reméljük ennél már csak jobb lehet...

Szólj hozzá!

Címkék: koli bamberg


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr851149618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása