A rendszerváltás előtt a dollárboltokban lehetett kapni mindenféle dolgot, amit Magyarországon nem. Manapság már Európában szinte mindent lehet kapni, akárhova megyünk. Különösen igaz ez Németországra, hiszen a kiterjedt kereskedelmi kapcsolatoknak "köszönhetően" ugyanazok a boltok, ugyanazok az áruk vannak mindkét helyen. Néhány különbség azonban mégis van:
Fair trade termékek
A minap a Lidl-ben vásároltunk, és akkor láttuk, majd vettük meg ezt a fair trade istant kávét. Hogy mitől fair traid? Valahol nálunk rosszab sorsú országban készítik (asszem ezt Etiópiában), viszont a munkásoknak "rendes" bért adnak. A tájékoztatás szerint európait, bár szerintem abból is mondjuk egy kelet-moldáviait, de ez még mindig nagyságrendekkel több, mint amennyiért foglalkoztatják azokat a szegény embereket. A mellettünk lévő boltban fair trade rongyszőnyegeket lehetett kapni, Indiából. Kereslet pedig van rá, mert egy fokkal tudatosabb vásárlókat kíván meg még a biokajás vevőknél is.
Túlhalászás nélküli hal
Biztos ismeritek, olyan halat vettünk, ami egy alu-tepsibben egy darab filé, rajta meg valami fűszeres-sajtos cucc, be kell rakni a hűtőbe, és finom lesz. Ezekhez a gyorsfagyasztott termékekhez csak olyan halat használnak, amit nem túlhalászott vizekből fognak ki. Lévén mi elég messze vagyunk bármelyik tengertől, nem túl nagy a szolidaritásunk az ügy iránt, de a németek szívesen vesznek az MSC (Marine Stewardship Council) által fémjelzett terméket. Többek között az iglonak is vannak ilyen árui, ezért lehet, hogy nálunk is lehet kapni.
Apfelmuß
Gyakorlatilag almapüré. Sokféleképpen készítik, mi még nem vettünk, de biztos finom. Ez egy kép erről az ételről.
Remoulade
Ez is finom, úgy kell enni, mint a majonézt. Én még nem láttam Magyarországon, de lehet, hogy van.
Döner
Igen, ilyen sincs Magyarországon (tudomásom szerint), noha ez ma már Németország egyik nemzeti étele. Nálunk Gyros van. Az előbbi török, az utóbbi görög kaja, és szerintem ugyanolyan. Mindkettőben van hús, vöröskáposzta, hagyma, paradicsom, fehér káposzta, meg "ciposz-fokhammasz" szósz (A Szigeten csalamádé). A kenyér különbözik, mert amíg a gyros-t kis kör alakú pitába rakják, addig a Döner Kebap-ot dönerbrot-ba. Kábé ugyanaz, mint a pita, csak nag kör és négy cikkre vágják. Finom.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.