HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2009.05.30. 13:59 buGhunter

Vatertag - Apák napja

Nem úgy mint nálunk, az apák napjának a labancoknál komoly hagyományai vannak. A jeles ünnepet idekint Jézus mennybemenetelének napján, a húsvét utáni negyvenedik napon tartják. A hagyománynak saját eredetmondája is van, amely az egész ünnep hangulatát is meghatározza.

Már a középkorban rendeztek hasonló meneteket, melyeket az Isten, atya tiszteletére tartottak. Ebböl a tradicióból, hagyományból jött létreaz "Apostolgänge" avagy Apostol járás, melyből aztán később alakult ki a Férfiak napja. Az ünnep alapja egy régi babona: Jézus menybemenetele útán az Üdvözítö harcolt az Ördöggel. Az ördögböl kilövellö ménkö ellen pedig csak a zaj és az éneklés segít.

Az apák napjának mai (német) formája a XIX. sz. végén Berlinben és környékén alakult ki. A Vatertag (másik nevén Männertag avagy keletnémetországban Herrentagként ismert ünnep) 1936 óta (!) nemzeti ünnepnap. Sajnálatos módon ugye csütörtökre esik, így a rákövetkező péntek igencsak húzós szokott lenni a teremtés koronáinak.

Ezt az ünnepet mindenek előtt az ún. férfitúrák teszik jellegzetessé. A résztvevők (általában kizárólag férfiak - legyen fiatalok vagy idősebbek), általában ezen a napon egy közös túrát vagy kirándulást szerveznek, amelyek során kontinuum mennyiségű alkohol kerül elfogyasztásra. Ezen túrák során általában szokásos úticélokat keresnek fel, vagy kocsmából kocsmára járnak. A lényeg, hogy nem szabad elidőzni sokáig egyik helyen sem, mindig szépen továbbmasírozni, s a kellemes hangulatot magukkal vinni.

A vándorolgatás közben a logisztikai nehézségek (értsd több rekesz sör, söröshordók..) megkönnyítése érdekében egy kézikocsit, talicskát, vagy éppen biciklire szerelt utánfutót alkalmaznak a szállításhoz, melyet illően feldíszitenek az urak. A nagyobb kirándulásokon résztvevők traktor vontatta alkalmatosságokat vagy ún  Kremserwagen-t (nyitott, múltszázadbeli társaskocsi) alkalmaznak erre a célra.Ezen eszközök jó részét csak ezen az ünnepnapon használják illetve építik át. Például speciális tandemkerékpárokat és olyan bicikliket készítenek ebből a célból, melyeken vagy tucat legényember tud egyszerre kerekezni és inni. Továbbá mindezen járműveket előszeretettel díszitik orgonával és nyírfaágakkal.

Tehát ez egy kivonulás, vándorlás a természet lágy ölére, vagy éppen a korcsmákban.... az ember húzza, tolja a felpakolt, feldíszitett sörös hordót, vagy éppen egy halom sörös ládát, meg-meg állnak s ilyenkor iszogatás történik sokszor rövid kísérövel egyetemben (pálinka), s utána vonul óbégatva a menet tovább. Nagyobb parti akkor történik ha egy másik szembejövö menettel találkoznak.

Az ünnep során a magas alkoholfogyasztás és tömegrendezvények miatt (grillezéssel is össze lehet kötni a menet programját, vagy sokan a kedvenc horgásztónál kötnek ki), az átlagosnál gyakrabban fordulnak elő tettlegességig fokozódó viták, s a statisztikák szerint egy átlagos naphoz képest háromszor gyakoribbak a közlekedési balesetek ezen a napon, mely egyben az éves csúcsot is jelenteni szokta.

(via wikipedia)

Szólj hozzá!

Címkék: sör kultúra német ünnep


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr471153150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása