HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2008.11.27. 11:01 buGhunter

Száz eurónak ötven a fele!

A piszkos anyagiakról lesz szó az alábbiakban, gondoltuk sokakat érdeklhet mennyiből is lehet kijönni egy egyetemistának, illetőleg milyen is az árszínvonal s egyebek itt a németeknél.

Kezdjük fix költségekkel, mint lakhatás. A koli mint már beszámoltunk róla, az újabbak közé tartozik, 220 euró havonta, a kötelező extrákkal mint bőrülés, klíma, telefon (igen, kötelező, és kb semmire nem használjuk) 18euró, internet 15, így mindösszesen 250-et fizetünk az összkomfortért. Más megoldások ebben a témakörben: vannak olcsóbb kolik is (Pestallozi strasse) akár 160-180 euróért is ha jók az értesüléseink, valamint albérletben is laknak páran, 200-220ért márt nagyon jókat lehet találni pro kopf (természetesen legalább 2-3 ember lakik egy albiban).

Ami az élelmiszereket érinti, és általában az árucikkeket, nagyjából az mondható el, hogy nem egetverően magasak az árak, magyar árszínvonalnál talán egy fokkal magasabbak, de bizonyos árucikkek olcsóbbak mint otthon (pl minőségi sör vagy milkacsoki). Részletezve, a fontosabbak: 1 liter 3,5%os dobozos tej fél eurótol, szeletelt fél kiló fehér kenyér 0,75 eurótól, párizsi 100grammja 1 eurótól, 1.25 literes kóla 1 euró, zacskós kaják ugyancsak 1 eurótól. Fontos, hogy nagyon befolyásolja az árakat, hogy hol vásárolunk. Lidl, Aldi, Plus ilyesmik a legolcsóbb, a Real nevű (színeiben Tescot idéző) lánc már picit drágább. Amúgy Tesco hírből sincs errefele :)

A menzán való táplálkozásról talán már írtunk is, mindenesetre az árakról mégegyszer: 3-4 euróért lehet egy viszonylag ehető és viszonylag normális, nem kicsi adagot kapni, a vega menü ennél talán fél euróval olcsóbb.

Gyorskajáldákat érintve a mekiben egy bigmac 2,5 euró, egy alap hambi 1, menük olyan 5-6 eurótól kezdődnek.

Szórakozóhelyeken ha van belépő, akkor az maximum 6 euró szokott lenni, de inkább 2-3. Sör 2,5 euró (pfand közben 2 euró), rövidek elég változó árban, 3-4 eurótól szokott indulni, koktélok is ugyancsak 4 eurótól.

Egyébként is az vehető észre, hogy általában míg az árucikkek viszonylag jó árban vannak, addig bárhol, ahol élőmunka avagy szolgáltatás is kerül a képbe, hirtelen minden igencsak meg tud drágulni, lásd pizzafutár, ahol két kisebb pizza 15 eurónál kezdődik. Fodrászt viszont ennek ellenére viszonylag olcsón, tizenvalahány euróért is láttunk már (férfi alap hajvágást tessenek alatta érteni).

Sportolás témakörében messze az egyetemi által biztosított lehetőségek a legolcsóbbak, konditeremben egy félévre 30 euróért lehet gyúrni, aerobic 20 euró /szemeszter, lovagolni egy közeli lovardában már 12,5 euró/alkalomért lehet.

A telefonálás bajorországban nem annyira vészes: vezetékes-vezetékes hívás 2,5 eurocent, mobilos hívások 0,1-0,3 eurós percdíjjal kalkulálandók, de ezek úgyis annyira változók és szolgáltatóspecifikusabbak, hogy ennél konkrétabbat inkább nem is írunk.

Tömegközlekedés mint olyan ingyenes az egyetemisták számára, egyébként 17 euró a bérlet egy hónapra, s a gyér járat"sűrűség"-et tekintve nem is éri meg.

Ha már közlekedés, a vonatozás Németországban rettentő drága, legalábbis a megnyirbált otthoni diákkedvezményekhez képest. Itt egy sima másodosztályú 40km-es jegy (Bamberg-Erlangen) 8 euró, 80km (Bamberg-Bayreuth) pedig 16 euró.

Ami az érme másik oldalát érinti, dolgozni is lehet persze diákként a tanulmányok mellett. A hazai nevetséges 300-500 forintos órabérek helyett itt tisztességesen megfizetik a diákmunkát, 8 eurós órabér egyáltalán nem elérhetetlen, és 400 euróig még adózni sem kell. Ami a munkavállalási engedélyt illeti, külföldi diákként évi 90 napot vagy 180 félnapot minden további nélkül lehet dolgozni, ezen fölül viszont már szerintem valami engedély kell.

Emellett az erasmus ösztöndíj, amit megkaptunk, havi 350 euróval járul hozzá költségeinkhez.

Mindezen nagyságrendek ismeretében, saját nem reprezentatív költségvetésünkből kiindulva havonta 300-350 euróból ki lehet jönni (semmi extra kirándulás stb nincs ebben) + szállás, azaz havonta nagyságrendileg 550-600 euróból már szépen lehet éldegélni.

Összességében mindennek jól elkérik az árát, viszont cserébe az ember tényleg minőséget és emberi bánásmódot kap. Komolyan, ugranak az ember első szavára és tényleg fontos nekik a vásárlói élmény. Jó lenne ezt otthon is látni.

Szólj hozzá!

Címkék: sör közlekedés kaja egyetem pénz mindennapok ösztöndíj erasmus koli bamberg bayreuth


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr69788583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása