HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2009.05.11. 20:49 mindenlébenkétkanál

Nyári tantárgyfelhozatal II.

Az első rész után következzen a második, a kimaradt tárgyak.

  Statistik I.

A német "szórótárgy", mindenki fél tőle, heti négy helyett 6 óra. Csak Dóri vette föl, mert ebben a félévben belevágott egy TDK megírásába, és emellett nem akart nehéz tárgyakat.
Szerencsére a magyaroknak volt igazuk a tárgy nehézségét illetően, ugyanis az (eddig leadott) anyag még a gimis emelt szintű matek érettségi színvonalát sem éri el. Viszont itt is érvényesül a már megtapasztalt német tanítási mód: Keveset, de azt alaposan. Három órája azt vesszük, hogy milyen adatsorok léteznek (Kavantitatív, Kvalitatív, Komparatív), meg azt, hogy milyen ábrázolási módok (oszlop- és "sor"diagram többek között).

Szóval nem úgy tűnik, hogy bele fogunk szakadni, de persze várjuk ki a végét.

Statistik II.

Matek emelt szint, kombinatorika és valszám. Ilyen-olyan eloszlások és valószínűségek. Jó újra ismeételni, mert nem ugrik be minden elsőre, de valószínűleg ez sem lesz a világ vége, heti 5 óra.

Érdekes viszont, hogy at I-nél, több gyakorlat tartozik rugyanúgy, ahogy a Stat I-nél, ésa gyakok közül az egyik külön azoknak van, akik újrahallgatják a tárgyat. Ezen az órán nem feladatmegoldás van, hanem csak kérdéseket lehet fölvenni. És itt jön a képbe a németség: aki többedszerre veszi föl a tárgyat, az csak erre a "Wiederholer Übung"-ra mehet, semmi másra. Na most ha valaki fölveszi novemberben a vizsgát, de aztán úgy dönt, hogy mégsem jár be/vizsgázik, az is csak erre a gyakorlatra mehet, még akkor is, ha tulajdonképpen nem tanulta még. Hát igen. Érdemes elmenni vizsgázni.

Wortschatz und Landeskunde

Nyelvóra, de nem nyelvtan. Szavakat tanítanak, meg egy csomó mindent Németországról, például hogy miért szeretik a németek az autókat és miért éppen szombaton mossák le, hogy állnak az emancipáció terén, egy kis töri, szóval eltelik az idő. A diplomához szükséges kreditösszegbe sajnos nem számít bele, de egy kis német sosem árt. A Kä nevezetű épületben van, ami a kolinktól nagyjából 3 perc faltól falig, szóval elég kényelmes.

Freies Schreiben und Sprechen B2,B2+

Ez is nyelvtan nélküli nyelvóra, szintén nem számit az ECTS pontja. Bent van a belvárosban, az U5 épületében. Az óra maga nem érdekes, inkább az, hogy itt van a legnyagyobb nemzeti diverzitás. Chile, Románia, Törökország, Kína, Amerika, Lengyelország, Dél-Korea, Olaszország, Írország képviselteti magát, na meg persze Magyarország és Németország.

Vorschatz Diskussion C1, C2

Gyakorlatilag a fenti óra folytatása, itt már elő is kell adni. Érdekes, hogy egy "benszülött" német lány is jár az órára, mert úgy véli, az előadásmódján még finomítania kell... Minden órán másik két témáról beszélgetünk, múltkor pédául az abortusz és az örökbefogadás volt soron. Két hátránya van az órának: A város másik végén a dombtetőn van, és a tanár szája iszonyú büdös.

Sport

Csak felsorolás szintjén, mivel viszonylag sokat vettünk föl:

  • BBP: Bauch-Beine-Po, azaz has-láb-fenék. a kínos részek formálása
  • Body-Conditioning: Erőnléti és/vagy állóképesség fejlesztő tréning
  • Surprise: Minden hten másféle aerobic óra (pilates, BBP, Tai-bo, stb.)
  • Individuelles Fittnestraining: Gyúrunk vazze!
  • Lovaglás: ahogyan az előző félévben, lovaglás, illetve lovaglás-idomítás
  • Salsa: Igen, fölvettük, táncolulnk és rögtön első órán megkérdezték, vócsináltuk-e már valaha :)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: sport német egyetem ees


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr591110551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása