HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2009.07.12. 14:38 mindenlébenkétkanál

A német egészségügy

 Nem lesz hosszú a poszt, mert a vizsgák miatt nem jut túl so időnk a riszörcsre ebben a témában, hiszen ugye tanulni kell (sajna ez legtöbször úgy történik, hogy most ugye tanulni kell, ezért nem írunk blogot, de azért ezt, meg ezt, meg ezt még megnézzük... na mindegy)


  Tudvalevő, hogy ki országunk egy csomó dologban próbálja másolni Németországot. Így van ez az oktatásban, és így van ez az egészségügyben is. Ennek következménye, hogy sok dolog dajcséknál mér be van vezetve, ami nélunk még nincs, vagy akarták, de vissza lett vonva.

Többek között itt a kórházak kivételvel szinte minden egészségügyi intézmény privát kében van. Leginkább ez a patikkn látszik, itt teljes a piaci liberalizáció, azaz minden sarkon van egy gyógyszertár. De tényleg. Rengeteg van. És nem csak gyógyszereket, hanem szépségápolószereket, de még bio-gumicukrot is lehet kapni.

 2007-ben volt egy nagy reform Németországban, melyne alapvetően a lényegez a rendszer hatékonyságának növelése volt. Többek között lett vizitdíj is, kicsit máshogy, mint nálunk. Itt 10 euro-t (kb 2800 Ft) kell fizetni egy alkalomra, de a "jegy" 3 hónapig érvényes. Nálunk ugye gy volt, hogy egy alkalom 300 Ft, de max húszszor kell fizetni egy évben. Összehasonlítva a kettőt, nálunk maximum 6000 egy évben, náluk maximum 11200. Ez körülbelül a kétszererse, ami nagyjából korrektnek mondható, hiszen a bérek is kétszer nagyobbak itt kint.

A hatékonyságnak lett előnye is, meg hátránya is. Előnye, hogy a "TB" a reform óta egyszer sem volt veszteséges, sőt, jelentős mértékű nyereséget is felmutat, aminek a következménye, hogy a kórházak és rendelők szépek, tiszták. (mert ugye a nyereségből felújítják a kórházakat, hiszen az ott dolgozók is szívesebben gyógyítanak jó környezetben.

A hátránya pedig az lett, hogy a betegeket nem látják el rendesen. Mivel "fejpénz" van, jobban megéri nekik egy betegre kevesebbet költeni, így több marad a keretből. Egyik imserősünk például eltörte a karját, és csak a negyedik orvos volt hajlandó végre elismerni, hogy nem csak "pihentetni kell", hanem nem ártana begipszelni is...

Szólj hozzá!

Címkék: német


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr971241815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása