HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

  • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
  • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
  • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
  • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
  • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2009.05.06. 10:55 buGhunter

Nyári tárgyfelhozatal I.

Eme bejegyzésünket az egyetemnek szenteljük, mesélünk a felvett tárgyakről, követelményekről, benyomásokról. Tantárgymustránk első része a lapozás után!

Öffentliche Finanzen II: Finanzpolitik im Europa

Ez volt az egyik olyan tárgy, amit magától értetődően "vettünk fel", hiszen egyrészt az oly nagyrabecsült HD Wenzel által tartott ÖFi I folytatása ez, másrészt vastagon beleszámít a tárgy elvégzése a leendő Doppeldiplomunk követelményeibe. De térjünk a lényegre!

Maga a tárgy egy ún. blockseminar azaz az előadások nem az egész szemeszter alatt, fix helyen és időben adottak, hanem külön időpontokban, pár jó hosszú előadás alatt nyomják le jó tömören az anyagot. Persze dazu megdobnak könyvvel-jegyzettel, mindenesetre első blikkre nincsenek olyan hihetetlen követelményei. Lesz három intenzív előadás, meg talán Hausarbeittal is ki lehet váltani a vizsgázást, erről még nem tudunk biztosat.

A tárgy tematikája hozza a papírformát: adórendszer (és hatásai), pénzpolitika Európában és Németországban, az EU gazdasági felépítése és koordinációs mechanizmusai. Uff. Az első, bevezető előadást tartó doktorandusz jó arcnak tűnik, majd meglássuk. Vizsga július 28-án, 6 ECTS pontért.

Einführung in die Europäische und Internationale Wirtschaft

Szép hosszú neve van, a lényege pedig kb az hogy a globalizált világban hogyan működnek (együtt) különböző nemzeti gazdaságok. Címszavakban: Ricardo-modell és komparativ előnyök, skálahozadékok, a világkereskedelem poltikája, a nemzetközi kereskedelem makroökonómiája pl nemzeti számlák rendszere szemszögéből - hosszú és rövidtávú hatások az árszínvonalra és a termelésre valamint az európai vámúnió mint olyan.

Eckel prof tartja, és eléggé az "egyszerű dolgokat elbonyolítunk és ezért nagyon körülményesen magyarázzuk el, de még a gyakorlaton is ragozzuk ugyanazt" hangulata van, mindenesetre viszonylag sokan vagyunk, vizsga július 28-án. Sima előadás + gyakorlat, 5 ECTS. Reméljük ennél azért izgalmasabb lesz.

Grundlagen des Internationalen Managements

Menedzsment tárgy, és hozza is ennek megfelelően a formáját, azaz eddig kb sikerült odáig eljutniuk hogy elmondták a tematikát meg a roppant népszerű bónuszpont programjukat szőröstül bőröstül.

Maga a tárgy témája az, hogy nemzetközi környezetben, multi vállalatok menedzselésénél milyen problémák jöhetnek elő, legyen az kulturális vagy cégszerkezet. Bővebben majd később.

Az előadás mellett van gyakorlat, sőt egy külön bónusz-program, amiben egy csapatban kell kidolgozni valami kisebb feladatot, erről egy előadást tartani max 4 pluszpontért. Ha mégsem csinálod, akkor viszont buksz 4 pontot. Jelentkeztünk, és állítólag direkt random pakolják össze az embereket csoportokba, mégis sikerült ugyanoda kerülnünk. De sebaj :) Vizsga augusztus 3-án, 5 ECTS pont.

Produktions- und Logistikmanagement I

A tematika és bevezető alapján úgy tűnt, hogy erőteljesen az otthoni gyermekded Termelésmenedzsment nevű tárgyra fog hajazni, ami a nevéből ítélve nem is meglepő.

A tematika magyarul a termelésszervezéstani alapfogalmak, optimális termelési kombinációk és ütemterv kiszámítása, rendelés gyakoriság és mennyiség megtervezése, ilyesmik.

De. Szóval hogy a második előadáson arról kezdjenek el mesélni, hogy mi az a vektor, sőt uramatyám van olyan külön, hogy sor/oszlopvektor, és - most tessenek kapaszkodni - ilyeneket össze lehet adni meg konstanssal szorozgatni, azazhogy - bocsánat a kifejezésért - lineárisan kombinálni, az egyszerűen ne-vet-sé-ges. Döbbenetes, hogy ilyenkor az egész labanc társaság meg kitágult szemekkel, kis vonalzócskákkal próbálja táblahűen reprodukálni ezt a csodát. Ez felsőoktatás?

Szóval ehhez képest a Termelésmenedzsment egy komoly, összetett gondolkozást megkívánó, emberpróbáló tanegység. Mindenesetre így nem csoda, hogy nem csak Magyarországon, de egész Európában sorvad el a természettudományos / mérnökképzés. De kicsit eltértünk a tárgytól. (Értik?! Haha)

Előadás, gyakorlat, sőt tutorium is létezik ehhez a tárgyhoz, van egy olyan erős gyanúnk hogy nem érdemes mindre bejárni, hogy az augusztus 3-i vizsgát sikeresen teljesíthessük 5 ECTS pontért.

Industrial Economics

Ezt csak Gabo vette fel az ígéretes neve miatt, és egész jó választásnak tűnik eddig. Az előadásokat angol nyelven tartja egy kissé elvarázsolt prof, de játékelméleti alapokon fog vizsgálni pár gazdaságtani problémát, mint kartellezés, erőfölénnyel való visszaélés, termékdifferenciálás, aukciók, ilyesmik.

Előadás és gyakorlat is van, utóbbi csak kéthetente. Vizsgáról /egyéb követelményekről még nem tudni. Ha minden igaz, 5 ECTS pontot ér.

S végezetül ime Gabo órarendje, nos, nincs túlzsúfolva (kattintásra bejön nagyban) :

 

Szólj hozzá!

Címkék: egyetem erasmus bamberg ees


A bejegyzés trackback címe:

https://bamberg.blog.hu/api/trackback/id/tr851105314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása