HTML

Egyetem-begyedem

Két magyar ifjú titán meghódítja Bamberg városát. Ösztön, díj, campus, frájcájt. Életképek, beszámolók többes szám első személyben egy éven át.

Friss topikok

 • buGhunter: @pimpalini: jogos, mindössze elírás történt hiszen így nem is lenne összefüggés eközött meg Walpur... (2019.07.05. 10:54) Walpurgis-éj
 • Zoleie: A film nekem is elnyerte a tetszésemet. Jó volt. (2010.01.04. 15:37) Filmkritika - Star Trek
 • Win Elen: koszonom a valaszt. mostmar ezt is tudom :) de remelem nem szembesulok vele, eleg ez nekem igy is :) (2009.07.29. 22:05) Harry Potter és a Félvér Herceg
 • Ouaid (törölt): Vili :) (2009.07.11. 01:28) Így tanulnak a németek
 • mindenlébenkétkanál: @Storyteller: Sajnos nem valószínű, hogy megyünk több koncertre, mert a hangversenytermet felújítj... (2009.06.10. 17:36) Bamberger Symphoniker

Linkblog

Innen jöttök ti!

2009.08.15. 19:13 buGhunter

Érdekességek a sör világából

Sok érdekes történet és apróság köthető a sörkészítéshez, mellyel Bambergben lépten nyomon találkoztunk. Ezek közül mutatnánk be párat a lelkes olvasóknak.

Szólj hozzá!

Címkék: sör kultúra német bamberg


2009.08.13. 08:45 buGhunter

Kiköltözés a COE-ből

Hát elérkezett ez a fájdalmas pillanat is augusztus 7-én. Pakoltunk, takarítottunk, sikáltunk, mostunk, rendetraktunk és a szoba készen állt az átadásra. Furcsa volt üresen látni azt a kisebbfajta "lakást", ami majd' egy évig otthonunkként szolgált, de életünknek ez a szakasza is lezárult, és már nagyon vágytunk haza. Azonban előbb a szobaátadás utolsó rítusát még hátra volt.

Szólj hozzá!

Címkék: pénz mindennapok koli bamberg kiköltözés


2009.08.11. 09:56 buGhunter

Teendők hazautazás előtt

Mielőtt az ember végleg búcsút intene, pár könyörtelen admisztrációs és egyéb ügyet még el kell intéznie, hogy következmények nélkül térhessen haza. Lássuk hát, mik az utolsó teendők hazautazás előtt!

Szólj hozzá!

Címkék: bamberg kiköltözés


2009.08.10. 08:05 buGhunter

Bambergi sörkalauz

Lassan már itt a hazaindulás ideje, s ugyan már jópárszor felemlegettük a blog keretei között  "Bamberg 9 hirös sörfőzdéjét", ha emlékeink nem csalnak, bizony még nem vettük őket szemügyre egyesével. De ami késik, az nem múlik, vessük is bele magunkat!

Szólj hozzá!

Címkék: sör bamberg


2009.07.27. 08:12 buGhunter

Checkliste für den Auszug

Szinte napra pontosan két hét, és két szemeszter után kiköltözünk kis tüchtig COE kolinkból. Ennek kapcsán rengeteg egyéb elintéznivaló mellett (melyekről egy másik posztban értekezünk majd) a szobaátadás ceremóniáján is át kell majd esnünk, melyhez egy inforációs füzetkéből tudhatjuk meg a pontos instrukciókat, protokollt és szabályokat. Hogy annyira ne legyen unalmas magunkban végigbogarászni, lefordítjuk a népes kis olvasótáborunk részére is. :)

Ügyeljünk a következőkre:

 • Legalább egy héttel a kiköltözés előtt a kiköltözés időpontját a Studentenkanzlei-jal leegyeztetni : kiköltözni csak az Iroda nyitvatartási idejében lehetséges (azaz csak hétköznap délelőtt, alkalmazkodni kell; kipipálva)
 • A kiköltözésnél hagyjanak elég időt (30 perc) a szobaátvételre, végelszámolásra, kaucióvisszafizetésre! (egész péntek délelőtt a tietek lesz drágáim, lesz idő)
 • A póttakarítás díja minimum 35 euró (Ezt vajon vehetjük fenyegetésnek?)
 • Ki kell-e festeni a szobát? Két év vagy annál hosszabb tartózkodás esetén ki kell festeni a szobát (he? másik szárnyat ne építsek), ezelőtt csak igény esetén. A művelethez a Caparol Mattlex DIN 53778 szín alkalmazandó (értsd: hóttfehér, de német az csak ilyen precíz), ami a Studentenkanzleinél díjmentesen beszerezhető. Szobafestő szett (ecset, festőhenger, stb) 5 euró letét ellenében kölcsönözhető.
 • Két- vagy háromfős apartmanok esetén: a lakótárssal egyeztetve vagy a konyhát vagy a fürdőt kitakarítani (szerintem ezt is megoldjuk inkább kalákába köszönjük)
 • Ki kell mosni a matracokat 60 fokon, a függönyöket (C program, 30 fok, 600as fordulatszám), nedvesen felakasztani, vasalás nélkül. (igenis őrmester)
 • Károkat, pl kiégett lámpákat lejelenteni a Studentenkanzleinál (ezeket sofort megtettük még annó,pipa)
 • Az egyéb szemetet (gyk ami nem újrahasznosítható) tilos a konténereknél lerakni! A házmesterrel, Roland Gron-nal megbeszélve, ő gondoskodik a szemétről egy kis díj ellenében (szemétdíj? nocsak nocsak)

Ellenőrzőlista az apartman kitisztításához

 Szoba:

 • Foltmentes falak és mennyezet (hú, pedig ha tudnád milyen buli volt :D)
 • Ablakmosás
 • Minden felület letörlése (szekrény, asztal, éjjeliszekrény, ablakpárkány)
 • Szekrények belső letörölgetése
 • Tiszta padló (rendes ház?) szöszök és maradékok nélkül. A szobaátadás idején a padlónak már száraznak kell lennie. (És nekem?)
 • Pormentes szegélyszalag
 • Ajtók csíkmentes megtísztítása
 • Tiszta ágyneműtartó
 • Fehér ágypokróc (vagymi) kimosása 60 fokon
 • Tiszta matracok
 • Tiszta matracalátét
 • Az ágy mögött és alatt tiszta padló (erre ki gondolt volna?)
 • Működőképes lámpák
 • Függönyök kimosva

Konyha:

 • Mosogatórész csillogjon (khm)
 • Tiszta főzőlapok
 • Hűtőszekrény kívülről tiszta legyen (alul is!) (akkor hátul maradhat mocskos, ó jee)
 • Hűtőszekrény belülről is tiszta legyen
 • Hűtőszekrény kiürítve, kitisztítva; jégszekrény leolvasztva, kitisztítva. Ne kapcsolják ki a hűtőszekrényt (egyes fokozatra állítani)! (csak szerintem túl szájbarágósak?)
 • Működőképes lámpák
 • Szemetesvödört kimosni (könyörgöm, mi szereztük, örülnétek inkább hogy van)

Fürdő:

 • Mosdó és piperetartó lemosva
 • Falak, plafon, és padló tiszta és száraz
 • Vízkőnyomok eltávolítása (falak, padló, wc, mindenhonnan.
 • WC kitakarítani, törülközötartót, wcpapírtartót megtisztítani (ezek tényleg mindenre gondolnak :|)
 • Zuhanyzófüggönyt eltávolítani (aha, akkor ezért nem volt nálunk sem a beköltözéskor)

No, ennyi volna. Nem fogunk unatkozni :]

Magyar szobaátadásról olvasható itt egy horrorisztikus beszámoló.

 

Szólj hozzá!

Címkék: mindennapok koli bamberg kiköltözés


2009.07.25. 19:04 mindenlébenkétkanál

Így vizsgáznak a németek

 A legutóbbi  'Így tanulnak a németek' nagy sikerére való tekintettel értekezünk egy kicsit a német vizsgázási szokásokról.

Szólj hozzá!

Címkék: egyetem bamberg ees


2009.07.23. 08:46 buGhunter

Bamberg madártávlatból

Véletlen fedeztük fel hogy az egyik webes térképes szolgátatásnál (nem, nem a google maps, hanem microsoft bing akit érdekel) lehet ún Vogelsperspektiv-re azaz madártávlatra is váltani ami nem tesz mást, minthogy repülőgépekről készült légifelvételekben gyönyörködhetünk. Nosza, gyorsan össze is szedtünk pár jobb képet Bambergről. Képes városbemutató alant!

Szólj hozzá!

Címkék: bamberg


2009.07.16. 10:54 mindenlébenkétkanál

Harry Potter és a Félvér Herceg

 Tegnap megnéztük a heripottert, Gabo volt olyan kedves, és meglepetéből foglalt jegyet az elő-preimerre. Ugyan nem vagyunk nagy "HP" fanok, de a könyvek nagyon tetszettek (nekem jobban). Szóval egy héttel a magyar bemutató előtt beültünk itt kies Bambergünkben a multiplex moziba.

 

Ugyed szerdán este 8-kor egy kisvárosi moziban nem szoktak tömegek lenni, de úgy tűnik a németeket is éppen annyira érdekelte az új film, mint minket. A terem előtt várakoztunk az étel-itallal és sajnálkozva láttuk a kiírást az ajtón: A film közben tízperces szünetet tartunk. Na szuper. 

Mindegy, beültünk, jött szokásos jégkrém és sörrerklám, előzetesek, majd a film....

 Én meg kell mondanom, jobbra számítottam. A brilliáns könyvek után korrekt és jó filmek születtek eddig. Nem mondom hogy nagyon jók, de teljesen korrektek voltak mind történetvezetés, mind játék, mind technika szempntjából.

A technikával itt sem volt gond, de sajnos a szereplőkkel és a történetvezetéssel már igen. Egyrészt nem jó az, ha pont a főszereplő nem tud játszani. Voltak ugyan Daniel Radcliffnek jobb jelenetei, de összességében még mindig a 11 éves zavaros Harryt jeleníti meg, noha ez a rész pont arról szól, hogyan lesz egyre öntudatosabb, felnőttebb főhősünk. Emma Watson volt még talán hármuk közül a legjobb, Rupert Grint pedig még annyira sem tudott szabadulni régi karakterétől, mint Daniel Radcliffe. Mondjuk az is igaz, hogy Ron nem is változik annyit az évek során. A fiatalok közül nagyon jól játszott a Lavender Brown-t alakító Jesse Cave, a felnőttek közül pedig természetesen Helena Boham Carter (Bellatrix Lestrange) és Jim Broadbent (Professor Horace Slughorn) vitte a pálmát.

A történettel meg az volt a baj, ami a legtöb könyvadaptációnál. Ha nem olvastuk az eredetit, akkor nem értenénk meg az ok-okozati kapcsolatokat, miszen ezek a logikai fonalak a könyvben benne vannak, de a filmből helyhiány miatt kimaradtak, ugye. Rowling könyveiben nekem pont a krimis érzés tetszett, hogy az apró elejtett részletek később nagyon fontossá válhatnak. Ez egy maximum 100 oldalas Agatha Christie könyv filmre való átültetésénél ez még megoldható, de egy ilyen "vastag" Harry Potternél már nagyon nehezen. Néhányat azért sikerült beletenniük, de ezt nem árulom el, nem akarok spoilert írni. A lényeg, hogy nagyon sokszor volt olyan érzésem, hogy a szereplők reakcióit csak a könyvben leírt történések indokolják.

Összességében korrekt film született, ahogy az előzőek is, de az a plusz, ami az 1-5 részt a korrektség mellett jóvá is tette, már nem volt meg ebben a filmben.

7 komment

Címkék: mozi offtopic


2009.07.12. 14:38 mindenlébenkétkanál

A német egészségügy

 Nem lesz hosszú a poszt, mert a vizsgák miatt nem jut túl so időnk a riszörcsre ebben a témában, hiszen ugye tanulni kell (sajna ez legtöbször úgy történik, hogy most ugye tanulni kell, ezért nem írunk blogot, de azért ezt, meg ezt, meg ezt még megnézzük... na mindegy)


Szólj hozzá!

Címkék: német


2009.07.06. 08:26 buGhunter

Altstadtfest és COE Sommerfest

A bőség zavarával küszködtünk július 3-án, ugyanis ugyanerre a napra esett az egyetemi szervezésű, nagy hagyományokkal rendelkező Altstadtfest illetve a koli keretein belül lebonyolított Sommerfest. Alapjában véve csak méreteiben különbözik a két esemény: kisebb nyári fesztivál zenekarokkal, sok sok sörrel és sörkorcsolyával, azaz egy kellemes közösségi esemény.

Szólj hozzá!

Címkék: időjárás sör kaja egyetem party koli bamberg aegee


2009.07.03. 08:27 buGhunter

Nordische Mittsommernacht

Képes élménybeszámolónk következik egy kisebb bambergi aegee rendezvényről, a nordische Mittsommernacht-ról. Eredetileg júni 23-án, a nyári napfordulón (bár az mintha 21-én lenne) tartották volna, de a rossz idő miatt végül eltolták egy héttel, így a naptári év felénél, júni 30-án rendezték.

Szólj hozzá!

Címkék: sör kultúra ünnep party bamberg aegee


2009.06.30. 18:06 mindenlébenkétkanál

Dollárbolt

 A rendszerváltás előtt a dollárboltokban lehetett kapni mindenféle dolgot, amit Magyarországon nem. Manapság már Európában szinte mindent lehet kapni, akárhova megyünk. Különösen igaz ez Németországra, hiszen a kiterjedt kereskedelmi kapcsolatoknak "köszönhetően" ugyanazok a boltok, ugyanazok az áruk vannak mindkét helyen. Néhány különbség azonban mégis van:

Szólj hozzá!

Címkék: kaja német mindennapok multikulti


2009.06.26. 09:35 buGhunter

Bambergi Egyetemista Kalauz I.

Úgy gondoltuk, összeállítunk egy térképet a majdan itt tanuló egyetemistáknak. Próbáltunk belerakni minden olyan fontosabb helyszínt, épületet, odút, bármit, ami hasznos. Fontos, hogy ebben a térképben elsősorban a "komoly", lényegi célpontok találhatók, amik a mindennapi életben, ügyintézésben, tanulmányokhoz fontos lehet. (Talán ebből kitalálható, hogy emellett tervezük készíteni egy "szabadidős" bamberg-kalauzt is..) A google maps-en alapuló térkép a képre kattintva, a részletes(ebb) jelmagyarázatok a hajtás után találhatók!

Szólj hozzá!

Címkék: egyetem mindennapok koli bamberg


2009.06.23. 10:15 buGhunter

OFF: CaseReasoner a EuroNews-on!

Nem kapcsolódik szorosan a blog tematikájához, de a Siemensnél vállalt félállás hozott mostanában egy apró meglepetést. A projekt, amin az erlangenben található részleg többek között dolgozik, egy orvosi döntéstámogató rendszer, a CaseReasoner mely egy nagyobb alkalmazásnak (Health-e-Child) "csupán" egyik alkotóeleme. A cél fiatalkori betegségek diagnosztizálásának megkönnyítése olyan területeken, mint agytumorok, szívproblémák és reumatológia. Az egész platform egy európai uniós projekt keretében, 11 partner részvételével (olasz, brit, német, stb) valósul meg, s már a fejlesztés koraibb fázisában nyert el díjakat különböző tudományos konferenciákon, például elnyerte az ICT 2008 (Information and Communication Technologies) konferencia nagydíját.

Most azonban nem is ez az érdekes, hanem hogy a EuroNewson mostanában adnak le párszor időnként egy rövid videót a Futuris műsorban melyben egy kis kerettörténettel mutatják be az egész projektet, s eközben azt a  döntéstámogató rendszert is mutogatják, ismertetik aminek fejlesztésében konkrétan Gabo is részt vesz. Elmondhatatlan jó érzés ilyen kis ismeretterjesztő műsorban viszontlátni a produktumot :) Aki nem lóg éjjel-nappal a Euronewson mostanában, az meg tudja nézni youtube-on is:

(A lényeg kb 2:25-től 3:45ig. Köszönjük a figyelmet.)

Szólj hozzá!

Címkék: offtopic


2009.06.20. 08:32 buGhunter

Ügyintézés

Rövid szolgálati közleményünk következik aktuális rohangálnivalóinkról.

Mostanában egyrészt a FlexNow!-val, ezen belül is a vizsgajelentkezéssel gyűlt meg a bajunk. Mivel a vizsgajelentkezési időszak május 25-től június 8-ig tart, résen kell lennie az embernek, mert ha valami nem klappol, gyorsan elfogy ez a két hét. Esetünkben pár vizsgát egyszerűen nem tudtunk felvenni, azaz meg sem jelent a felvehető vizsgák listájában, ezek voltak a Öffentliche Finanzen II, Methoden der Statistik I és II illetve Industrial Economics nevű tárgyaink. Valószínűsíthetően azért, mert a FlexNow szerint egy speciális Erasmus-évfolyam hallgatói vagyunk, akiknek persze elfelejtik engedélyezni a viszgafelvételt, no mindegy. Már az elején jeleztük, többször is a problémát a Prüfungsamtnak, de ők is már az elején jelezték hogy ez eltarthat pár hétig míg megoldják (vajh mire kell ehhez 2 hét?). Végül a Volkswirtschaftlehre tanszék hallgatói felelőse (jó ismerősünk, Felix) is írt nekik egy emailt, mire megoldódott, de megoldódott nagy nehezen.

Másrészt a Learning Agreementsekkel szöszmötöltünk jóideig. Amint letisztázódott, mely tárgyakat tervezzük teljesíteni ebben a félévben, elkezdtük megint a procedúrát: formanyomtatványt a tárgyakról (ugye ez maga a Learning Agreement) kitölt, kinyomtat, saját magunk aláírjuk, eddig ok. Az egyik bökkenő a tanszéki erasmus koordinátor megtalálása volt, ugyanis már nem a Feki-ben található a médiatudományi (vagy milyen) tanszéken, hanem attól a nőcitől átvette ezt a feladatot egy bizonyos Frank Mirsberger (infók itt: Studium International) , aki egyébként egy elég lelkes fickónak tűnt e téren. No gyorsan aláírattuk vele, irány az Auslandsamt, akik viszont vagy majd két hétig csücsültek a papiroson, mire rákerült az az egy szem aláírás. Mindenesetre ez is meglett, gyorsan fel is adtuk az otthoni Erasmus Irodának, s egy újabb hét múltán már az otthoni két aláírás is rákerült, siker :)

Szólj hozzá!

Címkék: egyetem mindennapok erasmus


2009.06.18. 08:06 buGhunter

Uni Bamberg funfact

Nem annyira életbevágó megfigyelés, viszont mindenképpen furcsállja az ember amikor először jut erre a felismerésre. Tudvalevő ugyanis, hogy a bambergi egyetem közgázos épületében, a Fekin a lépcsőfordulók mellett mindkét oldal mellékhelyiségek találhatók, egy kivétellel. Földszinten az egyik férfiwc helyett ugyanis a WIAI (gazdasági informatika) tanszék dékáni hivatala kapott helyett. El se merjük képzelni, milyen lehet a helyiség belülről. Vagy például hogy élik meg a fejük felett folyó üzelmeket.. A félreértések elkerülések végett még külön táblácska is jelzi, merre induljanak a szükségben levők..

Illusztráció (kattintásra bejön a nagy kép):

Szólj hozzá!

Címkék: egyetem bamberg


2009.06.15. 08:29 buGhunter

Germán klasszikusok IX. - Wetten, dass..?

Ezzel a bejegyzésünkkel egy kicsit a német tv világát szeretnék bemutatni, talán az egyik legismertebb műsorral. A "Wetten, dass..?" (magyarul kb : "Fogadjunk, hogy...?") című műsor egy érdekes koncepciót valósít meg, ami immáron több mint 28 (!) éve tartja magát, és töretlen népszerűségnek örvend. A német nézőközönségének kedvencéről bővebben a hajtás után!

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra német german klasszikusok


2009.06.12. 08:36 mindenlébenkétkanál

Müncheni szavazás + Dachau

Vasárnap voltunk szavazni Münchenben, mert mi nagyon tudatos állampolgárok vagyunk. De tényleg, nem igazán van jogunk szidni a politikusokat, ha még a legkézenfekvőbb alkalmat sem ragadjuk meg, hogy beleszóljunk a dolgaikba. Szóval, hajnal ötkor elindultunk a bajor fővárosba.

Szólj hozzá!

Címkék: német kirándulás bajor


2009.06.09. 18:00 buGhunter

Kirándulás Regensburgba

Egyik szombatra az itteni AEGEE az Auslandsamttal közösen szervezett kirándulást Regensburgba, amire fejenként 10 euroért mi is befizettünk. Kis képes beszámolónk következik.

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra német kirándulás aegee frájcájt


2009.06.06. 18:00 mindenlébenkétkanál

Így tanulnak a németek

Bizony, itt is nagy különbségek vannak. Az első, és legynagyobb különbség, hogy inkább az előadásra járnak, mint a gyekorlatokra, de úgy általában azért mindenre bejárnak. Mi egy szót sem szólhatunk, hiszen mi azért a legtöbb órán ott vagyunk, de a magyar átlaghoz képest a németek igencsak "bejárósak".

 

Ordner:
A németek nem igazán írnak füzetbe. Van nekik egy, végszükség esetére, de inkább kinyomtatnak mindent. Nem csak hogy az írott pdf jegyzetet, de szépen a ppt diákat is. A legelvetemültebbek egy diát egy lapra. Azokat aztán szépen fogják, és belerakják egy jó nagy Ordner-be. Tudjátok, az a mappa, két fém karikával a közepén. Nagyon szereteik ezeket, jól meg is tömik. Mondjuk nem kell félni, hogy elbírják-e, befér az az érettségire kapott kocsiba. Igen, van egy ilyen oldala is a német Umweltschutz-nak :).

 Textmarker:

Szintén fontos kelléke egy német egyetemistának. Mert ugye, ha nem írnak, valamivel azért csak meg kell jelölni, hogy mi a fontos és mi nem. Na erre való az általunk csak póriasan szövegkiemelő filcnek nevezett alkalmatosság. Többféle színben, hogy a többféle típusú információt elkülönítve tudják kiemelni. Alig hiszik el, hogy nekünk nincs, bár két magyar közülünk bár beszerzett egy két textmarkit :).

 

Kopogás:

Az óra végével nem tapsolnak a német diákok, hanem az kézfejükkel kopognak a padokon. Érdekes dolog, de nekem tetszik, mintha lenne valami különleges jelünk. Itt említeném meg azt is, hogy a németek az óra befejezésével is igen pontosak. Ha háromnegyedig tarta az óra, 44-kor elkezdenek pakolászni, és ha 45-re nem fejeződik be az óra, akkor kimennek. Mert szünet idő van, nem tanítás. Sokszor, ha a prof látja, hogy a diákok kezdenek pakolni, habár még lenne mondanivalója, befejezi a mondatot, és ő is elkezd pakolni. Persze a hallgatók ritkán is késnek órákról, azok általában mi vagyunk :).

Precizitás:

Igen, mint mindenben, a németek a tanulásban is iszonyatosan percízek. Mindenkinél legalább egy vonalzó, amivel minden vízszintes és függőleges vonalat húznak, ismerek olyan fiút is, aki a "t" vízszintes részét is vonalzóval húzza. Ezen kívül dokat kérdeznek az órán (előadáson is), ha valami ici-pici dolog nem tiszta előttük, akkor azt rögtön megkérdezik, az előadó pedig kézségesen válaszol. Ezért is lehet, hogy például Statisztika I.-ből, még mindig az első órán bevezetett (és mellesleg a magyar gimnáziumokban követelmény) móduszt, és mediánt tanuljuk. Mondjuk az biztos, hogy megtanulják a hallgatók az anyagot.

 


 

 

107 komment

Címkék: német egyetem multikulti


2009.06.03. 18:07 buGhunter

Bergkirchweih, a nagy erlangeni sörfeszt

Ezekben a napokban tartják Erlangenben az Oktorberfest "kistestvérét", a Bergkirchweih-t, amely minden évben pünkösdkor kerül megrendezésre. A "kistestvér" megjelölés annyira nem is jogos, mindjárt kifejtjük, miért is. Mindenesetre tegnap felkerekedtünk öten, és a nyakunkba vettük a Berget!

Szólj hozzá! · 2 trackback

Címkék: sör kultúra német kirándulás frájcájt


2009.05.30. 13:59 buGhunter

Vatertag - Apák napja

Nem úgy mint nálunk, az apák napjának a labancoknál komoly hagyományai vannak. A jeles ünnepet idekint Jézus mennybemenetelének napján, a húsvét utáni negyvenedik napon tartják. A hagyománynak saját eredetmondája is van, amely az egész ünnep hangulatát is meghatározza.

Szólj hozzá!

Címkék: sör kultúra német ünnep


2009.05.28. 19:47 buGhunter

Inter - nett!

Ebben a rövidebb posztban a Collegium Oecumenicumban (azaz a kolinkban) tapasztalható netes állapotokról szeretnénk egy kicsit megemlékezni, avagy azért itt sem minden tejfel.

Szólj hozzá!

Címkék: koli bamberg


2009.05.25. 13:34 buGhunter

Bamberger Symphoniker

Mivel nemrégiben néztük meg a Bambergi Szimfonikusok egy hangversenyét, úgy gondoltunk, itt az ideje, hogy írjunk erről az egész híres együttesről pár sorban.

3 komment

Címkék: kultúra bamberg frájcájt


2009.05.21. 11:05 buGhunter

Erasmus, második felvonás

Egy újabb adalék ösztöndíjügyeinket illetően. Mint az ismeretes, még a mostani, tavaszi félév elején nem tudtak semmit sem ígérni nekünk az Erasmus irodában a második félévi támogatásokról illetően. "Eddig minden évben volt, valószínűleg most is lesz", de hogy mennyi és kb mikor fog kiderülni, azt nem tudták megmondani, hiába érdeklődtünk. Egészen mostanáig.

 

Szólj hozzá!

Címkék: pénz ösztöndíj erasmus